RECEPT: CHUTNÁ DOMÁCÍ HOŘČICE  

In Poradna, Recepty by walsla

Hořčice je oblíbená pochutina – dochucovadlo žlutohnědé barvy a ostré chuti, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek s přidáním vody, octa, soli, cukru, koření a oleje (či jiné tekutiny) – pochutnávali si na ní už starověcí Řekové i Římané.
Najdeme v ní také barviva a konzervanty.
Co se týče trvanlivosti: déle vydrží hořčice ve skle než v plastu a čím je hořčice čerstvější, tím víc je pálivější. Z nabízených druhů si jistě každý může vybrat podle své chuti, ať už je to hořčice obyčejná, kremžská, dijonská, bavorská… jemně mletá, hrubozrnná…
A víte, že si můžete jednoduše a rychle připravit vlastní – domácí hořčici? A navíc podle vlastní chuti a bez (tolik diskutovaných) ÉČEK!

Domácí hořčice
Co potřebujeme
100 g bílých hořčičných semínek (můžeme přidat i několik černých), 250 ml octa (jablečný nebo vinný – hořčice bude jemnější, obyčejný lihový dodá hořčici zase výraznou chuť), 3 – 4 lžíce sladidla (med, cukr, agávový sirup), ½ lžičky soli, jako žluté barvivo můžeme použít kurkumu – asi ½ lžičky
Jak na to
Svaříme ocet, necháme trochu vychladnout a přidáme sladidlo. K hořčicovým semínkům přidáme trochu soli, případně kurkumu a polovinu octa – necháme 15 minut v klidu semínka nasáknout a poté je rozmixujeme dohladka (přiléváme zbytek octa). Ochutnáme – a můžeme podle potřeby přisladit, osolit nebo ještě zředit. Uložíme do čisté skleničky (v chladničce vydrží nejméně 14 dní, ale i déle
Tip
Do naší domácí hořčice můžeme přidat pro chuť i bylinky – chilli nebo křen dodají tu správnou ostrou chuť. S kořením můžeme přímo experimentovat – zkuste oregano, estragon nebo tymián. Pro další ochucení lze přidat česnek, šalotku, pomerančovou šťávu… A chceme-li hrubozrnnou hořčici, jednoduše nebudeme mixovat dohladka.