ZAHRADA V ŘÍJNU A LISTOPADU 

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Pranostiky nám připomínají moudrost našich předků, a protože lidé pozorovali přírodu opravdu bedlivě, obsahují pranostiky většinou pravdivou předpověď o počasí a dovedou nám i dnes mnohé napovědět. A tak pokud je říjen krásný, následuje studený leden i únor, anebo mnoho říjnových blýskavic znamená mokrou zimu. Pokud snad v listopadu kvetou stromy, můžeme očekávat dlouhou zimu. Zkusme tedy podobně jako moudří předkové přírodu více poznávat a také chránit.

Znáte pokryvné růže – bílé, žluté, růžové i červené
Zatím jsou u nás jen málo rozšířené, ale můžeme je výborně využít v okrasné části naší zahrady. Můžete si zvolit nejen růže s různou výškou (od 40 do 100 cm), ale i s pokryvem (od 2 do 4 m). Poradíme se o odrůdě na zvolené místo a při výsadbě musíme dodržet spon, jinak by nám mohly rostliny růst spíš do výšky. (Růže se prodávají v kontejnerech – můžeme je vysazovat po celý rok – pozdní podzim je však asi nejlepším obdobím.)
Zelenina a bylinky
Ještě je poslední čas k vyzvednutí trsů bylinek na rychlení – pak je můžeme jednoduše používat i v zimě. K rychlení je vhodná například pažitka, listová petržel, ale i další druhy bylinek, Jednoduše je vyryjeme ze záhonku a zasadíme do nádoby – ponecháme je v chladu a teprve později přeneseme na co nejsvětlejší místo a začneme s vydatnou zálivkou.
Dušičky
Čekají nás “dušičky” – a tedy i nové osázení hrobů podzimními květinami, či ozdobení květinami řezanými. Na zahradě, na louce i v lese najdeme dostatek zajímavého a krásného materiálu (kromě květin také větvičky, chvojí, barevné plody, sušené květiny…), ze kterého můžeme připravit originální podzimní dekoraci.