MALÉ LAHODNÉ OŘÍŠKY Z KVĚTINÁČE

In Ovoce, Poradna, Příroda, Zdraví by walsla

Malé oříšky pistácií známe u nás jako pochoutku k dobrému vínu, v létě také neodoláme pistáciové zmrzlině nebo zákusku. Dováží se nejčastěji z Iránu, Turecka a Kalifornie. Bývají to většinou nejdražší ořechy, které se na trhu nabízejí.
Pistácie pocházejí z oblasti Asie a Středního východu. Daří se jim především v horkém a suchém podnebí s chladnými zimami. Dožívají se i několika set let a plodit začínají ve stáří 8 až 10 let. Z jednoho stromu se průměrně ročně sklidí kolem 50 kilogramů oříšků, charakteristická je jejich střídavá úroda – jeden rok může být opravdu vysoká, druhým rokem je to pravý opak.

V přirozených podmínkách dorůstají stromy do výšky asi 9 metrů. Mají hladkou šedivou kůru a z nenápadných květů, sdružených do latovitých květenství, se vyvíjí množství drobných, zašpičatělých plodů červené barvy. Plody rostou v bohatých hroznech, jsou to oválné peckoviny s tenkou slupkou, která postupně usychá. Pecka (velká asi jako lískový oříšek) skrývá uvnitř zelené semeno, když uzraje, praská a zůstává charakteristicky pootevřená.
Semena, tedy známé oříšky, jsou velice výživné a obsahují až 60 % prospěšných nenasycených tuků, kromě toho přibližně 4 % vody, 22 % bílkovin a 15 % sacharidů. Je v nich hodně železa, fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, zinku i selenu. Dodávají tělu i provitamín A, vitamíny skupiny B, E a esenciální aminokyseliny. Snižují vysoký krevní tlak, riziko srdečních onemocnění, infarktů a rakoviny střev, redukují hladinu cholesterolu, jsou také vhodné při psychické námaze a stresu.
Pistácie se mohou jíst syrové, nejčastěji se ale praží a solí. Prodávají se nevyloupané. Používají se k obarvení a dochucení řady pokrmů. Pistacia terebinthus se pěstuje pro terebint, (míza tekoucí z kmene, vyrábí se z ní terpentýn), tvrdé, tmavočervené dřevo se užívá k výrobě cenných předmětů.

Související články