NĚKTERÉ POKOJOVKY KVETOU I V ZIMĚ II.     

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Zima neznamená jen zima, chladno a čekání na jaro – radost nám dělají naše „spolubydlící“ pokojové rostliny.

Brambořík (Cyclamen)
Bývá někdy také označován jako „květ několika dnů“, nemá rád teplo, zato miluje hodně světla. Umístíme-li ho v chladnější místnosti a zaléváme-li velmi opatrně – podobně jako africké fialky jen do misky (aby nám neshnily hlízy) a stejně opatrně odstraňujeme odkvetlé květy a žluté listy (i se stonky) – brambořík nám pak bude kvést i několik týdnů.
Květy mohou být od bílé, růžové po červenou až po fialovo červenou. Ani po odkvětu se bramboříku nezbavujeme – za dobrých podmínek nám bude dělat radost i několik let. Navíc je to květina poměrně odolná, kterou můžeme pěstovat i venku, na balkonech či terasách.

Kolopejka (Kalanchoe) (na obrázku)
Je oblíbená sukulentní pokojová rostlina, kterou si můžete jen koupit za pár korun a bez obav pěstovat i v suchém panelákovém bytě. Je skutečně nenáročná, spokojí se s teplotou nad 15°C a má ráda světlé stanoviště (nedostatek světla se projeví nevyvinutými květy, vytáhlým vzrůstem).
Vydrží občas sucho a kvete opravdu dlouho, dokonce i v době Vánoc. Na založení poupat vyžaduje krátký den a tmavší místnosti. Rostlinku, která nekvete, proto dáme do chladnější a tmavší místnosti až do doby, než se objeví poupata. Pak ji už můžeme umístit i na okenní parapet pokoje. Vybrat si můžeme ze široké palety barev a tvarů nejen u květů, ale i listů. Dá se použít i jako řezaná květina, dobře se množí řízky a po odkvětu máme dvě možnosti: protože je ke koupi levně, můžete ji vyhodit, nebo pěstovat dál.

Příště vzpomeneme na azalky a pěnišníky, tořivku a gloxinii