VÁNOČNÍ HVĚZDA JE ROSTLINA KRÁTKÉHO DNE

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Vánoce se nezadržitelně blíží a jedním z květů, které vytvářejí příjemnou sváteční atmosféru je i tzv. vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima), někdy se jí také říká poisenttia. V Evropě se stala vedle vánočního kaktusu klasickým symbolem vánoc – a to především její klasická, červeně olistěná varieta.

Vánoční hvězda pochází z Mexika. Jde o stálezelený keř, který ve své vlasti dorůstá do výšky asi 1,20 metru (v našich podmínkách samozřejmě této výšky nedosáhne). Má velké listy s výrazným žilkováním – na vrcholu výhonků jsou nádherně ohnivě rudé, lososově růžové či smetanově bílé listy uspořádané do růžic.

Rostlinu pěstujeme na světlém místě bez přímého slunce, můžeme ji pěstovat i jako stromek s korunkou, trvá to ale několik let. Barevné listy se začínají vyvíjet koncem podzimu.
Vánoční hvězda je rostlina takzvaného krátkého dne, což znamená, pro vytvoření barevných listů potřebuje během osmi týdnů jen deset hodin denního světla. Proto ji každý den na 14 hodin zakryjeme například sáčkem z černého plastu.

Pokud chceme, aby kvetla právě v době adventu, musíme začít s touto procedurou koncem září nebo v listopadu.
Období květu prodloužíme, umístíme-li rostlinu na chladnější místo.
Více světla nebo umělé osvětlení brání tvorbě poupat a podporuje tvorbu zelených listů.

Když odkvete, nemusíme ji vyhodit, ale seřízneme ji na 15 centimetrů. Substrát necháme téměř uschnout a dáme ji na jeden měsíc na světlé místo při pokojové teplotě. Pak ji začneme opět zalévat, a když začne růst, přesadíme ji do stejně velkého květináče. Je to proto, aby se „nezatěžovala“ tvorbou kořenů, ale soustředila se na tvorbu květů. Vánoční hvězda je citlivá na průvan a nemá ráda kouř s cigaret, nadbytek vody zase způsobí opadávání listů.

Upozornění: Ze seříznutých částí vytéká bílá mléčná šťáva, která je jedovatá! Lze ji zastavit hořící zápalkou nebo ponořením rostlinky do teplé vody.