ZKUSTE SI PISTÁCIE VYPĚSTOVAT  

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

VENKU…
Pistácie pravá nebo také řečík pistáciový (Pistacia vera) je poměrně mrazuvzdorná rostlina, v tuzemských nejteplejších oblastech ji lze pěstovat i ve volné půdě – v takovém případě ale vyžadují chráněné stanoviště u zdi domu. Bývá oblíbenou potravou ptáků i savců. Mladé rostlinky je dobré na zimu zasypat vrstvou listí. Řez nebývá potřebný – postačí jen zmlazovací.
Jeden samčí prašníkový strom se pěstuje asi na šest samičích pestíkových, ale kvůli tomu, že pyl dozrává často předčasně, doporučuje se chránit samčí květy papírovými sáčky, dokud nejsou pestíky připraveny k oplození. V našich podmínkách dorůstá strom do výšky 1,5 až 2,5 metru.

…NEBO V KVĚTINÁČI
V květináči se stromku daří v bytě na slunném okně nebo ve skleníku. Potřebuje propustnou zeminu, vhodný je například substrát na kaktusy s přísadou písku. Aby pistácie dobře rostla, musíme jí také zajistit vyšší vlhkost vzduchu. Protože její listy dobře zadržují vláhu, nemusíme zalévat příliš vydatně, má raději sušší substrát, který mezi jednotlivými zálivkami necháme mírně uschnout.
Mladé pistácie přesazujeme každý rok a od dubna do září je každých 14 dnů přihnojujeme. Rostliny v květináči umístíme na zimu do chladnější místnosti, kde je teplota do 6°C, a protože jim tou dobou opadají listy, nepotřebují světlo. V zimě zaléváme opatrně tak, aby nezačaly hnít kořeny. Pokud nemáme vhodné podmínky na přezimování, je dobré nádobu zakopat do země, aby kořeny nezmrzly.