POZNÁVÁME PLODY – DATLE

In Ovoce, Příroda, Zajímavosti, Zdraví by walsla

DATLE
jiné názvy beduínský chléb, balah
popis datle je druh ovoce – roste na palmě – datlovník pravý (Phoenix dactylifera) – palma plodí jednou ročně, může se z ní sklidit až 100 kg datlí
čerstvé datle jsou většinou bobule žlutooranžové (barva však může být žlutá, oranžová, červená i černá)
hnědý lesklý plod je oválný, podlouhlý měří cca 3 – 7 cm
původ pochází ze subtropických oblastí hlavně v Severní Africe a Přední Asii
roste i na pouštích – dříve byly důležitým zdrojem energie karavanám
pěstuje se hlavně v Tunisku, Maroku, Pákistánu, Iráku, Egyptě, Španělsku ale také na Kanárských ostrovech či v Kalifornii
chuť lahodná, sladká
konzumace datle jsou lehce stravitelné – jedí se sušené, syrové i lisované
koupit můžeme vypeckované i s peckou
v kuchyni také v kuchyni mají své uplatnění – a to jak ty čerstvé, tak i ty sušené
připravují se z nich sladké moučníky, cukroví
vyrábí se z nich datlový likér, nebo datlové víno
skladování čerstvé skladujeme v chladničce, kde vydrží až několik týdnů
většinou se kupují sušené (trvanlivost 12 měsíců) v mrazáku i několik let
obsahové látky  obsahuje velmi malé množství vody
ze 70% jsou datle tvořeny sacharidy
mají velký obsah vitamínu A, B, C (ten pouze čerstvé plody), železa (pouze sušené plody), chlóru, draslíku, manganu, mědi a vlákniny
je to rychlý a bohatý zdroj energie pro lidský organismus
účinky snižují riziko vzniku srdečních chorob i rakoviny
dodávají tělu rychlou energii
zajímavost o datlích se říká, že jsou symbolem spravedlivých lidí
podle muslimské legendy je datlová palma stromem života

Související články