DEJTE ŠANCI NEZNÁMÝM KRÁSKÁM – OSTRUHATKA

In Okrasná zahrada by walsla

Je pravda, že květy podléhají módě. Jsou samozřejmě i takové, které různým trendům odolávají, například slunečnice budou středem zájmu ještě hodně let. Jiné květy se objeví, zazáří, ale jejich sláva brzy pohasne, abychom si je za pár desítek let znovu připomněli.

Mezi poměrně „mladé“ a zatím neokoukané letničky patří třeba: ostruhatka  (Diascia), kapská kopretina (Osteospermum), vějířovka (Scaevola) a torenie Fournierova (Torenia fournieri). Pokud vás zaujmou, dejte jim v příští sezoně šanci, třeba se stane, že zaujmou na vašem balkoně nebo v zahradě stálé místo.

Rod Diasciaostruhatka zahrnuje asi 70 druhů letniček a trvalek, jejich vlastí je jižní Afrika. Kulturní formy, které jsou dostupné u nás, patří k druhu Diascia barberae – ostruhatka Barbeřina. Jsou novým přírůstkem a hodí se nejen do květináčů, ale i na záhony a do skalniček. Existují vzpřímené i převisle rostoucí odrůdy s převážně růžovými květy. Ostruhatka Barbeřina má květ připomínající vemínko. Je vysoká 30 až 40 cm, hroznovitá květenství mívají 15 až 20 cm postupně rozkvétajících květů starorůžové barvy. Doba květu se tak prodlužuje od června do konce srpna.
Daří se jí na slunci, kvete však i v mírném polostínu. Je nenáročná na půdu – ta by však měla být lehká ne příliš vlhká, kořeny by měly být v chladu. Rozmnožit je můžeme jednoduše řízkováním nebo výsevem semen, která vyséváme v březnu do teplého pařeniště. Pokud se rostlinky rozrostly příliš a odkvetlé stonky nepůsobí esteticky, opatrně je zkrátíme. Ostruhatky se dobře kombinují s jinými balkonovými rostlinami, například s kopretinami, lobelkami či felicií kapskou, v záhonech je můžeme vysadit mimo jiné vedle tařice přímořské.