DEJTE ŠANCI NEZNÁMÝM KRÁSKÁM – VĚJÍŘOVKA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

 Krásná neznámá, která dosud není zcela v našich zahrádkách zabydlena… je vějířovka (Scaevola aemula),(na obrázku).
Její květy vypadají, jako by je někdo rozřízl na dvě poloviny. Vrchní část je zakrslá, spodní má pět špičatých laloků, takže květ působí jako vějíř. Nelze se tedy divit, že rostlina dostala název vějířovka.
Dužnaté výhonky dosahují délky až jednoho metru a nejlépe vyniknou ve větších nádobách, v nichž visí přes okraj. Také listy jsou dužnaté, ty umožňují vějířovce přežít i krátkodobé vyschnutí kořenového balu.
Zaléváme ji měkkou vodou tak, aby půda byla stále jen mírně vlhká, přemokření totiž nesnáší. Přihnojování je vhodné jednou za týden a čistit odkvetlé květy není potřeba, rostlina se totiž čistí sama.
Vějířovky se výborně doplňují s ostruhatkou, bakopou, nebo také s gazánií (tzv. slunečním květem) či netýkavkou tureckou.
Substrát pro pěstování by měl být lehčí a dobře propustný s mírně kyselou hodnotou pH, proto je dobré přidat k němu rašelinu. Vějířovka vyžaduje přímé sluníčko, snese však i mírný polostín. Aby se mladé rostliny rozvětvily, výhonky zaštípneme za čtvrtým až pátým článkem stonku.
Klasickou barvou je fialovomodrá – odrůdy Blue Wonder“, „Blue Fan či Satira“. Výjimkou je bílá odrůda Whirlwind“ a zvlášť krásnou barevnou kombinaci nabízí odrůda „Zig Zag“ s květy pruhovanými do modro-bíla, které tvoří krásný tzv. „cikcakový“ efekt.
Na jaře, kdy je méně světla, má rostlina na stonku delší články, a tak jsou i mezi kvítky větší mezery. V létě na přímém slunci se stonky zkracují a výhonky jsou pak květy doslova obalené.