POZNÁVÁME PLODY – FÍKY

In Ovoce, Poradna by walsla

FÍKY
latinsky ficus carica
rostlina fíkovník smokvoň
je to poměrně rychle rostoucí, opadavý keř – některé odrůdy jsou plazivé – jiné jsou velkým stromem (dorůstá obvykle více než 3 metry, někdy i 10 m)
rostliny jsou samčí či samičí – plodí 2x do roka
popis plodu fík roste na samičích rostlinách – je to kulovitá nebo hruškovitá bobule
(na samčích rostlinách vyrůstají nejedlé tzv. kaprifíky)
dužina může být bílá, fialová, červená, černá
velikost plodů asi 1 až 9 cm (podle odrůdy)
(plody se trhají ještě před dozráním, protože jsou velmi citlivé na manipulaci při převozu)
původ fíkovník patří mezi nejstarší kulturní rostliny – pěstoval se již tisíce let před naším letopočtem – pravděpodobně pochází z Přední Asie
dnes je rozšířen ve Středozemí, Číně, Indii či Austrálii
k nám se dováží hlavně fíky ze Španělska a Portugalska, Itálie a Řecka, ale také z Turecka, Kalifornie či Alžírska
chuť a vůně velice sladká, jemná
konzumace fíky jíme čerstvé nebo sušené a různě zpracované
pozor při nadměrné konzumaci by se mohly objevit zažívací potíže
v kuchyni z čerstvých fíků se připravují džemy, vína, likéry, také kompoty či saláty, víno nebo likér
v kuchyni se také setkáme s  fíky plněnými například šunkou, sýrem, ořechy apod.
obsahové látky čerstvé fíky obsahují hodně vody (asi 80 %)
dále provitamín A, C, B2, ale i bílkoviny, aminokyseliny, draslík, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, kyseliny a enzymy, flavonoidy, fermenty, slizy a 20 až 26% sacharidů
sušené plody mají hlavní podíl sacharidů (asi 75%), pak také bílkoviny a tuky
účinky fíky jsou lehce stravitelné a osvěžující
působí močopudně a také jako mírné projímadlo
ulehčují vykašlávání a tím zmírňují kašel
doporučují se při anémii, při fyzické i psychické únavě
zajímavost fík vlastně není plod – je to uzavřené plodenství