CIBULE – ZELENINA, KTERÁ CHUTNÁ A ZÁROVEŇ LÉČÍ

In Bylinky, Poradna, Příroda, Zdraví by walsla

Cibule (Allium cepa) – neumíme si bez ní představit řadu jídel, má však i vynikající léčivé účinky – obsahuje totiž hodně železa, kyseliny listové, vitamínů skupiny B a také vitamíny E či C. Je pravda, že cibulový nápoj většině nemocných nechutná, ale je skutečně nesmírně účinný.

Cibule se pěstuje už před 7000 let. Má silné antibakteriální účinky, chrání před infekcemi a zmírňuje poruchy trávení, podporuje činnost ledvin. Má také význam pro srdečně cévní onemocněnípodporuje krevní oběh a též udržuje stabilní hladinu cholesterolu.

Cibule je neocenitelná při chřipce a nachlazení – oceníme ji právě v této době.
A znáte takzvané cibulové ponožky? Je to velmi účinný trik, který znaly už naše babičky, dovede se vypořádat s chřipkou i nastydnutím, navíc má silný čistící účinek, uvolňuje hlen a mírní bolesti.
A čím to je? Přes reflexní zóny na chodidlech může mít totiž cibule účinek na celé tělo.

A jak na to?
Velkou cibuli nakrájíme nadrobno, rozložíme na lněný nebo bavlněný šátek, rozmačkáme a zahřejeme na topení položené například na pergamenovém papíře. Šátek s cibulí přiložíme na chodidlo, natáhneme ponožky a držíme v teple. Je dobré vydržet to celou noc.

Související články