JAK CHUTNÁ CHŘEST? VYZKOUŠEJTE

In Okrasná zahrada, Recepty, Zelenina by walsla

Na jemné chuti chřestu si pochutnávali už dávno naši předkové. Znali jej v Egyptě, Sýrii, a Španělsku, v Řecku i Římě. Římský císař Augustus chřest miloval čerstvý i sušený a nechal si ho pravidelně dovážet, z této doby také pochází dochovaný recept na jeho přípravu. Ovšem po pádu říše římské se na tuto lahůdku zapomnělo a ke znovuvzkříšení došlo až ve středověku. Pěstovali ji dokonce mniši v klášterech a byl oblíben hlavně na francouzském dvoře. Oblíbili si ji nejen králové například Ludvík XIV. a Ludvík XV., ale i jeho známá milenka markýza madam Pompadour a už tehdy připisovali chřestu afrodiziakální účinky.

CHŘEST S NOVÝMI BRAMBORAMI
Co potřebujeme?
uvařený bílý chřest, máslo, vařená vejce, strouhaná bílá houska, sůl, petrželka, nové brambory
Jak na to?
Chřest vaříme v osolené vodě (7 – 12 minut podle síly výhonků) se špetkou cukru, plátkem másla a kolečkem citrónu. Uvařený chřest dáme na talíř, posypeme opraženou strouhankou, polijeme rozpuštěným máslem, přidáme nové brambory, osolíme a posypeme natí zelené petrželky.