POKOJOVÉ ROSTLINY – ZELENEC  

In Okrasná zahrada by walsla

Druhou pokojovou rostlinou – velmi nenáročnou, vhodnou i pro začínající pěstitele nebo pro děti, je bezesporu zelenec.

ZELENEC (Chlorophytum) = známá víceletá rostlina pocházející z jižní Afriky. Její trávovité listy jsou buď zelené, nebo zelené se žlutobílými pásky. Zelenec dobře čistí vzduch od nejrůznějších škodlivin a hlavně spolehlivě odbourává oxid uhličitý.

Co zelenec potřebuje?
Je to rostlina pokojová – má tedy ráda pokojovou teplotu (kolem 20°C), ale ani kolísání teploty jí příliš nevadí. Je nenáročná, i co se týče světla – roste dobře na světle i v polostínu. Chráníme ji před průvanem, ale v létě ji můžeme dát přímo do zahrádky.
Voda (samozřejmě měkká, dešťová nebo odstátá) je pro zelenec velmi důležitá – půda nesmí nikdy vyschnout (pozor však na přelití, aby nám nezahnívaly kořeny). Tekuté hnojivo používáme jen mírně, a to v době vegetace (březen až srpen).
Zelenec má silné dužnaté kořeny, které až vytlačují rostlinu z květináče – pak ji přesadíme do větší nádoby, aby měla dostatek místa.
Rozmnožovat můžeme zelenec dělením trsů nebo mladými rostlinkami, které vyrůstají na konci dlouhých šlahounů – velmi snadno zakoření a my můžeme své přátele podarovat novými rostlinkami.
Tip: Zelenec vyniká v závěsu.