BŘEZEN NA ZAHRÁDCE   

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Březen pomalu končí – čtvrtý týden znamená další činnosti na našich zahrádkách:

Ihned po rozmrznutí půdy vysadíme ovocné stromky a keře a samozřejmě je hned také dobře zavlažíme.
Je-li vhodné počasí i stav půdy – přihnojujeme. Hnojivo (druh a dávku) volíme podle toho, zda jsme při výsadbě ovocných dřevin hnojili fosforem a draslíkem do zásoby a podle druhu hnojiv, které jsme aplikovali na podzim. Můžeme použít kombinované hnojivo Slovcerit nebo NPK. Na jahody a bobuloviny speciální hnojivo Fragarin. Hnojiva je vhodné zapracovat do půdy. Pokud jsme v předchozím období hnojili fosforem a draslíkem, přihnojujeme jen dusíkem ve formě.
Na přehnojení dusíkem jsou citlivé zejména meruňky a pozor i na jabloně.
V studených fóliovnících vysazujeme salát, kedlubny, kapustu, případně sejeme ředkvičku. Koncem měsíce plodiny okopáváme. Za slunečného počasí fóliovníky větráme.
V březnu používáme proti chorobám a škůdcům hlavně mechanickou ochranu – všechno spadané listí ze stromů, keřů i zpod jahod shrabeme a zkompostujeme (s přídavkem vápna).
Důkladně prohlédneme keře rybízu a nápadně zvětšené pupeny odstraníme.
Ve vinohradech je důležitá ochrana proti chorobám a škůdcům. Na révě totiž přezimují roztoči, které zapříčiňují kadeřavost a plstnatost listů. Přezimovat mohli i housenky obalečů. Červené skvrny na jednoletém dřevě révy poukazují zase na loňský výskyt padlí.
Na záhon vyséváme řídce pórek. Můžeme ho vysévat i hustší na malou plochu a později, když doroste do tloušťky tenké tužky, přesazujeme ho na trvalé stanoviště. V prvním případě ušetříme práce s přesazováním, v druhém plochu na pěstování.
Pokojové květiny, které přezimovaly ve sklepě, přenášíme do teplejší místnosti a zavlažujeme.