NARCIS – KYTKA, KTERÁ PATŘÍ K VELIKONOČNÍM SVÁTKŮM      

In Okrasná zahrada by walsla

Narcis (Narcisuss) – tato nepřehlédnutelná kytka je považovaná za posla jara, a tak jí patří místo i na svátečním velikonočním stole či ve velikonoční dekoraci. Navíc její výrazná žlutá barva totiž člověka nabíjí energií.
Latinské jméno dostal narcis podle výrazné vůně, narcissus v překladu znamená něco jako narkotikum nebo omamná vůně. Východní kultury považují narcis za symbol lásky až oddanosti, o jejich kráse byla napsaná řada ód v arabštině, západní kultury vnímají žlutý květ spíše jako symbol marnivosti a lásky k sobě samému.

Narcisy jako dekoraci na velikonoční stůl si můžeme vypěstovat i doma v bytě, stačí nám květináč nebo nádoba, která musí mít na dně otvory. Do něj dáme substrát a mírně orosíme vodou, do květináče pak zapíchneme několik cibulek a odložíme na chladnější a tmavší místo v bytě. Stačí také, když květináč přikryjeme černou fólií.
Cibulky zaléváme dvakrát týdně, ve velmi vlhkém prostředí by jinak mohly začít hnít. Květináč s cibulkami nedáváme na přímé světlo. Když se objeví první výhonky, až pak dáme květináč na světlo, aby se rozvinuly.

Narcisy, které chceme dát do vázy, stříháme ještě před tím, než se otevřou poupata – vydrží totiž delší dobu svěží. Je dobré je nekombinovat ve váze s dalšími květy. A důvod? Ze stonků jim totiž vytéká tekutina, a ta způsobuje to, že ostatní kytky dříve uvadnou. Když přece jen chcete narcisy s něčím kombinovat, dejte je na chvíli do nádoby s vodou a nechte je chvilku tak – tekutina vyteče a pak můžete narcisy přeložit do vázy s jinými kytkami.