POKOJOVÉ A BALKONOVÉ ROSTLINY V ÚNORU

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Bramboříky, které zdobily domácnosti zvláště o Vánocích, nechte zatáhnout. Hlízy vyndejte, očistěte a vysaďte do kyselého substrátu tak, aby dvě třetiny hlízy zůstaly nad zeminou. Květináč poté můžete zapustit do záhonu.
Pro únor je charakteristická nabídka rozmanitých rychlených rostlinek: koupit můžete kvetoucí primulky, narcisy, tulipány. Abyste je zachovali co nejdéle v nejlepší kondici, vyberte jim co nejchladnější místo v bytě. Ideálně se hodí prostor mezi okny. I poté, co odkvetou, je musíte zalévat, abyste je mohli později vysadit do volné půdy.
Suché ovzduší v domech má za následek usychání špiček listů rostlin. Tyto nevzhledné části ustřihněte ostrými nůžkami, ale abyste nepoškodili zdravou část listů, ponechte na nich asi milimetr uschlého pletiva.
Pokud jste se dobře starali o klívii (řemenatku), můžete se těšit na odměnu v podobě zářivých květů. Hned jak se objeví první poupata, začněte ji pravidelně zalévat a hnojit.
Klívie jsou překrásné rostliny, jejichž pěstování lidem v současnosti komplikuje nedostatek chladných prostor s teplotami kolem osmi až dvanácti stupni Celsia, kde by měly přezimovat.
Gloxíniím končí období zimního spánku, je třeba je přesadit. Hlízy zasaďte tak, aby byla vidět jejich vrchní část.
Přezimované muškáty i tyrolské karafiáty ke konci měsíce seřízněte (každý výhon na třetinu) a přesaďte do nové zeminy.
Fuchsiím zkraťte ve stejnou dobu výhony z minulého roku asi na polovinu. Jen tak docílíte vytvoření hustých keříků.
Pokud budete nakupovat nové rostliny, dostatečně je zabalte, ještě lépe i uložte do kartonové krabice, aby bez újmy přežily cestu domů. I když trvá jen pár minut, mohou se podchladit, a v důsledku toho nenávratně poškodit.