POZNÁVÁME PLODY – BRUSINKA

In Ovoce, Poradna, Příroda, Zdraví by walsla

BRUSINKA
jiné názvy kyselinka, kalina či kalinka, brusninka, červená borůvka
rostlina brusnice brusinka, brusinka obecná (Vaccinium vitis-idaea nebo také Rhodococcus vitis – idaea)
plazivý keřík roste do výšky asi 15 – 25 cm s lesklými zelenými oválnými listy
popis plodu brusinka je kulatá červená bobule (v době nezralosti bílá až průhledná)
Plody – brusinky jsou červené bobule o velikosti 5 – 8 milimetrů, dozrávají koncem léta až začátkem podzimu (srpen – září), (bobulky jsou zpočátku bílé až průhledné)
 výskyt vyskytuje se v mírném pásmu severní polokoule,
roste na vřesovištích a rašeliništích – kyselé, chudé půdy
chuť brusinky mají mírně sladkokyselou až jemně nahořklou chuť
konzumace jíme je hlavně sušené, ale i v kompotech,
zpracované do šťáv, džusů, marmelád
najdeme je i v nejrůznějších ovocných, salátových i jiných receptech (například svíčkovou – si snad nedovedeme představit bez dochucení a ozdobení sladce kyselými brusinkami)
obsahové látky

 

borůvky obsahují velké množství živin, dále antioxidanty, jsou bohaté na vitamíny (hlavně C a E), vlákniny, minerály, stopové prvky a jsou nízkokalorické
listy obsahují glykosidy, flavonoidy, třísloviny, kyseliny, cholesterin, tanin, vaccinin
z listů se připravuje macerát (louhují se až 8 hodin a před použitím je necháme sekundově přejít varem
účinky brusinkové listy i plody mají močopudný a dezinfekční  účinek – používají se do čajových směsí, jsou vhodné při průjmech, onemocnění žlučníku, snižují krevní tlak, slouží také jako prevence proti některým druhům rakoviny, doporučují se i při léčbě cukrovky, díky antioxidačním účinkům podporují náš imunitní systém , vynikající jsou při zánětech močového měchýře
zajímavost u nás jsou brusnice chráněné, používají se tedy pěstované – převážně z dovozu
nejčastěji se však nejedná o brusinku, ale o klikvu velkoplodou (Vaccinium macrocarpon)
její plody jsou červené, o něco málo větší a velmi dobře se pěstují

Související články