GRANÁTOVÉ JABLKO | |
rostlina | granátové jablko je plod granátovníku obecného (Punica granatum) – dříve se mu říkalo marhaník granátový je to menší strom či keř, který se dožívá až 200 let – původně pochází ze Somálska, ale v současnosti se pěstuje hlavně ve Středomoří a celé Asii, ale i v USA, Argentině… jablka se většinou sklízejí od září do listopadu |
popis plodu | granátové jablko je bobule o velikosti 10 – 12 cm pod silnou tvrdou žlutočervenou slupkou je ukryto 6 až 12 pouzder a v nich jsou uložena šťavnatá semena (v 1 jablku jich bývá přes 600) |
chuť | sladkokyselá, mírně sladkotrpká |
konzumace | konzumeje se především šťáva – čerstvá je oblíbeným osvěžujícím nápojem dělají se z ní koktejly, džusy známý je orientální nealkoholický nápoj šerbet či sirup grenadina granátové jablko se využívá ve studené i teplé kuchyni jako součást nejrůznějších salátů, zmrzlin, dortů, ovocných pohárů, ale i v receptech masových (k drůbeži, rybám, grilovanému masu) v Asii se využívá také jako koření granátová jablka dlouho vydrží, dobře se díky silné kožovité slupce skladují – i když slupka ztvrdne, jablko si zachová svou šťávu a čím je slupka tenčí, tím je jablko sladší |
obsahové látky
|
granátové jablko obsahuje asi 75 % vody, ale také značné množství minerálních látek (sodík, vápník, fosfor. železo, hořčík, draslík), cukrů, dále vitamíny (hlavně C, B, A), fenolické a organické látky, aminokyseliny, taniny, flavonoidy, třísloviny… ve slupkách je vysoký obsah hořkých látek – kyseliny taninové listy a jadérka granátového jablka obsahují fytoestrogeny |
účinky | kyselina taninová působí proti průjmově, šťavnatá jadérka působí zase spíše projímavě fytoestrogeny příznivě ovlivňují stav a kvalitu pokožky, srdce a cév, jablka jsou tedy pro člověka, vhodnou potravinou, protože mají dobrý celkový vliv na jeho zdraví, fenolické látky působí proti střevním parazitům látky obsažené v granátovém jablku udržují nízkou hladinu cholesterolu, podporují imunitní systém mají antioxidační účinky, ochraňují naše buňky, prospívají trávení, upravují sliznice žaludku a tenkého střeva, hydratují pokožku, zpomalují stárnutí |
tip | nevíte-li, co se semínky uvnitř šťavnatých zrníček – pak nejste sami ale záleží na každém z nás – můžeme je /pokud nám to nevadí/ sníst (je v nich vláknina a fytoestrogeny), anebo je vyplivnout |
zajímavosti | ve Středomoří a Iránu (odkud jsou nejlepší plody) je granátové jablko odpradávna symbolem plodnosti, úrodnosti a blahobytu – je považováno za elixír mládí, krásy a zdraví GJ se nachází také například v řeckých bájích (Paris jej dal Afroditě, ze zahrady Hesperidek je přinesl Herakles…) a v křesťanském umění bývají zobrazeni Adam a Eva právě pod granátovníkem… (Víte, že právě podle struktury granátového jablka byla v mnoha jazycích pojmenována tříštivá střela „granát“?) |