ZELENÁ LÉKÁRNA – ANEB JAK LÉČILY NAŠE BABIČKY?

In Poradna, Příroda, Recepty, Zdraví by walsla

V našem miniseriálu jsme dosud psali o několika onemocněních: chřipka, rýma, kašel, ucpané dutiny, nachlazení, imunita, angína, jarní únava – dnes něco o trávení, tyto problémy občas navštíví každého z nás a dovedou nám pěkně znepříjemnit život.

POTÍŽE S TRÁVENÍM – patří k nim vlastně několik zdravotních problémů, ať už nechutenství, nadýmání, průjem či zácpa, či vážnější onemocnění. Pokud máme starosti s trávením mírnější a netrápí nás dlouhodobě, můžeme vyzkoušet bylinkové čaje, není třeba hned sahat po lécích. I v tomto případě však platí, že je nejlépe poradit se s lékařem či lékárníkem. Přetrvávají-li problémy, jdeme samozřejmě k lékaři.
bylinky na zlepšení trávení – je jich skutečně mnoho a můžeme je používat samostatně i v čajových směsích – jsou to například: aloe, bříza list, citronová tráva, dub kůra, heřmánek, hloh, chmel, jahoda list, jalovec, kokoška, kontryhel, kopřiva, len, lípa, lopuch, mateřídouška, meduňka, mochna, rybíz černý list, řepík, saturejka, šťovík, zemědým, zeměžluč…
koření na trávení – používáme je běžně v kuchyni, mnohdy si jejich účinky ani neuvědomujeme
jsou to například: anýz, fenykl, koriandr, majoránka, dobromysl, zázvor…
směs na zlepšení činnosti trávicí soustavy – z uvedených bylinek si sestavíme směs (všechny stejným dílem) – čaj se pije po hlavním jídle a připravíme si jej jako nálev = 1 lžíci směsi přelijeme ¼ l vařící vody a necháme další ¼ hodinu louhovat – čekankový a puškvorcový kořen, nať: máty peprné, zeměžluče řebříčku a řepíku, list ostružiníku
tinktura na podporu správného trávení – ve stejném poměru si namícháme ostropestřec, břízu, rozmarýn a jalovec, vložíme do skleněné nádoby, zalijeme čistým alkoholem, uzavřeme a necháme cca 1 měsíc louhovat – pak užíváme při lehkých potížích několik kapek po jídle (přidáme je do poháru s vodou, nebo čajem) – tinktura příznivě ovlivňuje celý trávící proces, zlepšuje činnost žlučníku i slinivky
zkuste citronovou trávu – má totiž antibakteriální účinky a odvar z ní se používá nejen při nachlazení, ale také právě při trávicích potížích, je vynikajícím doplňkovým sladidlem pro diabetiky a používá se také jako koření, umí koncentrovat myšlenky – zkuste třeba i osvěžující koupel
k léčbě chřipky, chorob žaludku, malárie i nervových onemocnění ji používali už domorodé kmeny v Africe, Asii i Karibiku

Související články