POZNÁVÁME PLODY – ANGREŠT

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zdraví by walsla

ANGREŠT
latinsky Ribes uvacrispa, Grossularia uva Crispa
jiné nazvy srstka angrešt, také srstka obecná nebo meruzalka srstka
je běžný lesní i zahradní keř – známý jako angrešt.
rostlina angrešt je planě rostoucí keř s listy na rubu mírně chlupatými a s ostny na výhoncích
plodem je bobule = angrešt
hojně se pěstuje v našich zahradách – jako keř či ve stromkové formě
plané odrůdy (Grossularia) pocházejí z mírného pásma jak Evropy, tak i Asie či Ameriky – šlechtěním vznikaly nové odolné rostliny a prvně se začaly pěstovat už někdy v 15. století ve Francii a Anglii, odkud se rozšířily po celé Evropě
druhy existuje několik pěstovaných odrůd angreštu – například: pozdně zrající astor, nebo chryso s velkými zlatě žlutými plody, industrie má červený plod, invicta dozrává v červenci… dále třeba rexrot, bílý nádherný, remarka, astrid, rokula, zlatý fík, produkta
popis plodu dužnaté bobule s elipsovitým, kulatým až oválným tvarem – v barvě bílé, zelené, žluté i červené až vínové, slupka bývá pevná, ojíněná, jemně plstnatá – ale i lysá (podle odrůdy)
chuť chutná, jemná a lahodná u některých odrůd dokonce i výrazně sladká
konzumace angrešt jíme syrový, kompotovaný, dále v podobě džemu a marmelád i moštů
je vhodný ke konzumaci pro všechny věkové kategorie – je nízkokalorický, obsahuje značné množství vlákniny a tolik vitamínu C jako citron
obsahové látky angrešt obsahuje mnoho kyselin (citronová, jablečná, vinná, šťavelová…), také cukr (hlavně fruktózu), vitamíny (C, E, B…), minerální látky (draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin, měď, křemík), nenasycené mastné kyseliny, vlákninu…
obsahuje hodně petinu
účinky díky křemíku udržuje zdravé stěny buněk, posiluje cévy
nenasycené mastné kyseliny zase prospívají srdci, mírně snižuje krevní tlak
vláknina
je vynikající na zažívání, zlepšuje i metabolismus tuků v těle
vynikající je na akutní i chronickou zácpu,
zlepšuje růst vlasů a nehtů, posiluje imunitu a chrání nervovou soustavu
detoxikuje ledviny, močové cesty i trávicí trakt, a proto je využíván k očistným kúrám
čaj z listí také listy angreštu obsahují mnoho účinných látek – jednoduše si z nich můžeme připravit chuťově výborný a navíc zdravý čaj s protizánětlivými účinky, posilující imunitu, který je vhodný hlavně pro ženy – měly by ho pít před menstruací, protože dokáže zklidnit jejich organismus
lístky angreštu usušíme v teplém stínu
uděláme si nálev z 20 gramů drogy a ½ litru vařící vody – necháme 10 minut louhovat a popíjíme teplý
choroby a škůdci hnědé nebo také americké padlí angreštové (choroba napadající ovocné dřeviny)
atraknóza rybízu
pilatka angreštová

Související články