JAHODA | |
latinsky | fragum |
rostlina | jahodník – Fragaria přestože byly plody jahody konzumované již v době kamenné, pak pěstovány i ve starém Římě, ve velkém tomu bylo až ve středověku – v zahradách klášterů objevením Ameriky se do Evropy dostaly další druhy a zahradní jahody (jak je známe dnes) vznikaly postupně křížením několika druhů u nás se začaly pěstovat v 19. století mezi velkopěstitele s obrovskými plantážemi jahod patří USA, Japonsko, Rusko, Itálie, Španělsko, Francie, Polsko i státy severní Evropy |
druhy | křížením jahodníku virginského a chilského vznikl dnes známý jahodník ananasový jahody se rozdělují většinou také podle počtu sklizní (jednouplodící, stáleplodící, měsíční…) |
popis plodu | jahoda patří mezi drobné ovoce není to bobule (bobule má semena obklopená šťavnatou dužinou – např. angrešt, borůvka…) x je to nepravý plod, který má zrníčka navrchu na červené slupce – jde o souplodí nažek |
chuť | jahody mají typickou vůni a chuť – způsobují je organické kyseliny obsažené v jahodách jsou jemně sladké, šťavnaté a osvěžující pro svou chuť byly vždy považovány za královské ovoce, nebo také za ovoce lásky |
konzumace | jahody jsou nejchutnější čerstvé využívají se k výrobě džemů, kompotů, marmelád, šťáv, limonád, džusů, zmrzliny… vynikající jsou jahodové knedlíky, bublaniny… zdobí se jimi zákusky, dorty, ovocné poháry… |
obsahové látky
|
plody obsahují hlavně tekutiny – až 87% tvoří voda jahody mají stejné množství vitamínu C jako citrusy kromě toho jsou zdrojem vitamínů (např. A, E, B…), organických kyselin (např. jablečné, citronové, chyninové, ellagové…) její důležitou součástí jsou také antioxidanty, vláknina a dále minerální látky, stopové prvky (např. draslík, zinek, vápník, fluor, kobalt…) přírodních cukrů je v plodech (na rozdíl od ostatního ovoce) poměrně málo |
účinky | jahody podporují krevní oběh hlavně v pohlavních orgánech a pomáhají při léčbě srdečních chorob mají pozitivní účinek na tvorbu testosteronu (ten aktivuje spermie) podporují metabolismus a vylučování působí preventivně proti vzniku močových či žlučových kamenů zvyšují odolnost organismu, snižují možnost nachlazení kyselina ellagová působí preventivně proti nádorovým chorobám |
choroby a škůdci | při pěstování si musíme dát pozor hlavně na: skvrnitost listů (jde o bílé zvětšující se skvrny na listech) květopasa jahodového (malý brouček, který napadá listy i poupata jahod) |
tip | zkusili jste už sklenku vychlazeného šampaňského se studenou jahodou? |
pozor | pozor si musíme dát na alergickou reakci (kopřivka) – u malých dětí, či při konzumaci nedozrálých plodů |