KAKI | |
latinsky | diospyros |
jiné názvy | kaki, churma, tomel, kakichurma můžeme se setkat i s pojmenováním (z angličtiny či němčiny): japonský perimmon, korejské mango, medové jablko, čínská švestka, šaronské ovoce… |
rostlina | tomel japonský – Diospyros kaki (Dopspiros znamená „Diovo ovoce“) je strom s nádherným dekorativním vzhledem: lesklé tmavozelené listy, nenápadné květy a oranžové plody kaki se dováží zdaleka – z Japonska a Číny, Španělska nebo Kalifornie… navíc má tento strom (podobně jako eben) velmi kvalitní tvrdé dřevo |
popis plodu | je to skvělé ovoce, které dorůstá do velikosti 5 – 8 cm a váhy 200 – 400 g v poslední době si i u nás získává velkou oblibu plody se exportují ještě nezralé a nechávají se pak dozrát ovoce má tvrdší lesklou slupku zářivě oranžové barvy, připomíná rajče s výrazným listovým kalichem |
chuť a vůně | kaki má lahodnou sladkou chuť a příjemnou vanilkovou vůni svou chutí se podobá zralé meruňce, broskvi, trošku i mrkvi a dýni dužnina připomíná svou konzistencí želé |
konzumace | kaki konzumujeme čerstvé – dostatečně zralé, aby tak vynikla jeho výtečná jemná chuť (nezralé plody jsou nechutné, poněkud trpké) pokud tedy koupíme ovoce ještě nezralé, necháme je při pokojové teplotě dozrát – dužina musí být na omak měkká (trvá to asi 14 dní) vynikající je také v ovocných salátech, ve zmrzlinových pohárech či v moučníkách dá se z něj také vyrábět džem, šťáva |
obsahové látky
|
dužnina obsahuje velké množství minerálních látek a vitaminů (hlavně vápník, draslík, hořčík, mangan, měď, vitamin C…), dále má také velké množství vlákniny až 20% tvoří jednoduché sacharidy a 66% voda jeho energetická hodnota: 100g kaki cca 293 kJ (70 kcal) |
účinky | díky sacharidům je kaki ceněno jako rychlý zdroj energie pomáhá trávit tuky není doporučován lidem, kteří mají nemocné ledviny, či játra |
tip | plod opatrně rozřízneme a dužninu podobně jako kiwi vybíráme lžičkou chceme-li zvýraznit sladkou chuť tohoto ovoce, pokapeme je citronovou nebo limetkovou šťávou |