POZNÁVÁME PLODY – KAKI

In Ovoce by walsla

KAKI
latinsky diospyros
jiné názvy kaki, churma, tomel, kakichurma
můžeme se setkat i s pojmenováním (z angličtiny či němčiny): japonský perimmon, korejské mango, medové jablko, čínská švestka, šaronské ovoce…
rostlina tomel japonskýDiospyros kaki (Dopspiros znamená „Diovo ovoce“) je strom s nádherným dekorativním vzhledem: lesklé tmavozelené listy, nenápadné květy a oranžové plody
kaki se dováží zdaleka – z Japonska a Číny, Španělska nebo Kalifornie…
navíc má tento strom (podobně jako eben) velmi kvalitní tvrdé dřevo
popis plodu je to skvělé ovoce, které dorůstá do velikosti 5 – 8 cm a váhy 200 – 400 g
v poslední době si i u nás získává velkou oblibu
plody se exportují ještě nezralé a nechávají se pak dozrát
ovoce má tvrdší lesklou slupku zářivě oranžové barvy,
připomíná rajče s výrazným listovým kalichem
chuť a vůně kaki má lahodnou sladkou chuť a příjemnou vanilkovou vůni
svou chutí se podobá zralé meruňce, broskvi, trošku i mrkvi a dýni
dužnina připomíná svou konzistencí želé
konzumace kaki konzumujeme čerstvé – dostatečně zralé, aby tak vynikla jeho výtečná jemná chuť (nezralé plody jsou nechutné, poněkud trpké)
pokud tedy koupíme ovoce ještě nezralé, necháme je při pokojové teplotě dozrát – dužina musí být na omak měkká (trvá to asi 14 dní)
vynikající je také v ovocných salátech, ve zmrzlinových pohárech či v moučníkách
dá se z něj také vyrábět džem, šťáva
obsahové látky

 

dužnina obsahuje velké množství minerálních látek a vitaminů (hlavně vápník, draslík, hořčík, mangan, měď, vitamin C…), dále má také velké množství vlákniny
až 20% tvoří jednoduché sacharidy a 66% voda
jeho energetická hodnota: 100g kaki cca 293 kJ (70 kcal)
účinky díky sacharidům je kaki ceněno jako rychlý zdroj energie
pomáhá trávit tuky
není doporučován lidem, kteří mají nemocné ledviny, či játra
tip plod opatrně rozřízneme a dužninu podobně jako kiwi vybíráme lžičkou
chceme-li zvýraznit sladkou chuť tohoto ovoce, pokapeme je citronovou nebo limetkovou šťávou