ZELENÁ LÉKÁRNA – ANEB JAK LÉČILY NAŠE BABIČKY?

In Bylinky, Poradna by walsla

KREVNÍ TLAK je tlak, kterým působí krev na stěnu cévy. Jeho hodnota může být různá (v artériích, tepnách, cévkách…). Na měřicím přístroji (tlakoměr, fonendoskop, tonometr) se nám objevují dvě čísla oddělená lomítkem – jsou to hodnoty udávané v torrech (mm Hg = milimetry rtuťového sloupce). První z nich je tlak systolický (srdeční chlopně vypuzují krev) druhý je diastolický tlak (krev je nasávána do srdeční komory).
Za normální tlak (mladý zdraví člověk) se považuje hodnota kolem 120/80 mm Hg (samozřejmě může kolísat od hodnot 100/50 až 180/100).
VYSOKÝ KREVNÍ TLAK (arteriální hypertenze) – ohrožuje cévy, srdce a musíme jej léčit – mluvíme o něm, pokud jsou opakovaně naměřeny hodnoty nad 140/90 mm Hg
co může způsobit dočasné zvýšení KT
– psychika (hněv, rozčílení, vzrušení, strach, stres, radost… – u citlivého člověka dokonce stačí i vzpomínka či představa stresu)
– nedostatek kyslíku a živin v organismu, vedro v létě, v autě…
– další příčiny (fyzická námaha, přepracování, ale také nadváha a nedostatek pohybu, kouření…)
– rodinné dispozice
– tzv. syndrom „bílého pláště“ (některý pacient může být u lékaře ve stresu)
co s vyšším KT
Zjistíme-li, že máme vyšší krevní tlak, docela určitě zajistíme snížený přísun soli, zkusíme se zklidnit, počítáme do deseti a pak můžeme znovu tlak změřit. Vyhýbáme se taveným sýrům, uzeninám, slanečkům, alkoholu, živočišným tukům… naopak pochutnáváme si na špenátu, zelí, kapustě, jíme kiwi, banány…
Samozřejmě vyhledáme lékaře, který nám najde vhodný typ léku na snížení KT.
NÍZKÝ KREVNÍ TLAK (arteriální hypotenze) nastává, když jsou naměřené hodnoty dlouhodobě pod 100/65 mm Hg. Osoba s nízkým KT trpívá závratěmi, hučením v uších, mžitkami před očima, pocením, pocitem chladu (tkáně a orgány se nedostatečně prokrvují).
co s nižším KT
Hypotenze je sice nepříjemný stav, ale není tak nebezpečná jako hypertenze. Naučíme se pomaleji a opatrně vstávat – měnit polohy s předklonu, ze sedu, lehu do stoje.
Sprchujeme se střídavě teplou a studenou vodou (vždy po 30 sekundách), dopřejeme si ranní rozcvičku, pijeme osolenou rajčatovou šťávu.
bylinky na úpravu – vyrovnání KT jmelí (bez bílých bobulí), černý rybíz,
bylinky na vysoký KT hloh, srdečník, pohanka, plavuň, černý rybíz, barvínek, česnek, rozchodník, meduňka, tužebník
bylinky na nízký KT jmelí (bez bílých bobulí), rozmarýna, kokoška pastuší tobolka,kukuřice
macerát na nízký KT – hrst rozmarýny necháme macerovat v 1 litru červeného vína – po 14 dnech slijeme a užíváme 2x denně ½ dl
čaj na vysoký KT – nálev z hlohu (květy nebo plody) – pijeme 2x denně 1 šálek
čaj na posílení srdce a krevního oběhu – připravíme si směs ze stejných dílů kopřivy, hlohu, břízy a srdečníku – pijeme 3x denně 1 šálek odvaru