VYTVARUJME SI ŽIVÝ PLOT. A TO PODLE VLASTNÍ FANTAZIE

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Velkou pozornost musíme v jarních dnech věnovat také úpravě a údržbě živého plotu.
Základem je samozřejmě dát mu kýžený tvar, díky kterému plot nepřeroste a nezabere příliš mnoho místa. Živé ploty se navíc dají libovolně tvarovat podle fantazie nebo třeba momentální nálady zahrádkáře, mohou tedy vznikat zcela originální kompozice, které budou ozdobou zahrady.
Aby živý plot rostl podle našich představ a vypadal zdravě, neobejde se bez stříhání. Podle typu dřeviny je možné upravovat plot i třikrát během roku, například jehličnany stačí stříhat pouze jednou ročně. Platí ovšem, že nejvhodnějším obdobím pro stříhání je přelom června a července, kdy končí jarní růst.
Následující stříhání by mělo proběhnout v srpnu
, aby se stačily keře nebo stromky připravit na nadcházející zimu. O hloubce řezu pak rozhoduje, jak rozbujněný je plot.
Nezbytnou výbavou pro tuto práci jsou správné nástroje. Stroj musí být výborně vyvážený, má mít ergonomickou rukojeť, málo vážit a mít vysoký výkon. Důležitá je také délka lišty na stříhání – krátké s délkou do 200 milimetrů je vhodná přesné tvarování jednotlivých keřů, delší pak usnadní práci na větších plochách.