INVAZIVNÍ NEBO TAKÉ INVAZNÍ ROSTLINY

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Dobrý den, přečetla jsem si v Zahradnickém týdeníku o křídlatce – že patří k invazivním rostlinám. Nemohli byste prosím napsat o některých dalších? Moc děkuji Líba Nováčková.
Invazní nebo také invazivní rostliny jsou ty, které se nekontrolovaně šíří na místě, kde předtím nerostly, a agresivně vytlačují původní rostliny. Někdy se daný druh může šířit tak nebezpečně, že zcela potlačí druh původní a způsobí velké ekologické škody. Invazivní nemusí být jen rostliny, ale také živočichové, mikroorganismy, a dokonce i člověk.
V ČR se považuje za invazivní celkem 90 druhů (z říše rostlinné i živočišné).
Nejznámější a také nejnebezpečnější je zřejmě mohutná rostlina BOLŠEVNÍK VELKOLEPÝ (Heracleum mantegazzianum) – pochází z Asie (Kavkaz a okolí) a dorůstá i několika metrů a okoličnatá bílá květenství mohou mít v průměru i ½ metru. Může být pro člověka nebezpečná a na její potlačení byla už nasazena i armáda. Další velmi agresivní rostlinou je i KŘÍDLATKA JAPONSKÁ (Reynoutria japonica)statná dosahující 2 metrů vytváří hustý porost, pochází také z Asie (Japonsko, Čína…)
TRNOVNÍK AKÁT (Robinia pseudoacacia), je dalším invazivním druhem v Česku, je to rychle rostoucí keř nebo strom, který pochází ze Severní Ameriky. Klasickým případem invazního druhu, který vytlačuje druhy s podobnou funkcí, může být původně asijská netýkavka malokvětá, která vytlačuje naši netýkavku velkokvětou, nebo vrbovka žláznatá, která vytlačuje naše vrbovky.
Mezi invazivní rostliny u nás patří také NETÝKAVKA MALOKVĚTÁ (Impatiens parviflora), VRBOVKA ŽLÁZNATÁ (Epilobium ciliatum), ZLATOBÝL KANADSKÝ (Solidago canadensis), ale také například JANOVEC METLATÝ (Sarothamnus scoparius), LUPINA MNOHOLISTÁ (Lupinus polyphyllus Lindl) a jiné.