KOPŘIVA NADE VŠE!

In Bylinky, Od čtenářů, Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zdraví by walsla

Psali jste o plevelu a jak se ho zbavit – já však kopřivu využívám jako hnojivo, přidávám do salátů a vařím z ní čaj. Zdravím redakci i čtenáře, Marie Benešová.

Kopřiva dvoudomá, ale i třeba pampeliška skutečně patří mezi jarní zeleniny, navíc má vynikající terapeutické vlastnosti.
Ke kulinářským a léčivým účelům se z kopřivy sbírají na jaře především listy a nať (zřídka i kořen), a to nejlépe do konce května.

Mezi nejužitečnější látky, které tato bylina obsahuje, patří mimo jiné chlorofyl, minerální látky, vitamíny B1, B2 a C, třísloviny. Obsahem železa, chlorofylu a hořčíku pomáhá kopřiva překonávat stavy únavy a vyčerpanosti. Dále kopřiva čistí krev a podporuje krvetvorbu, pomáhá zastavit krvácení, snižuje hladinu krevního cukru, působí močopudně, léčí záněty močových cest, pomáhá léčit různá onemocnění jater nebo vaječníků a také pomáhá při alergii a proti astmatu.

Listy kopřivy se upravují podobně jako špenát, přidávají se do rizota nebo polévky.

Související články