LEDOVÉMU SALÁTU VYSOKÉ TEPLOTY NEVADÍ   

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Tato křehká a oblíbená zelenina vyniká vysokou odolností vůči teplu, je trvanlivější, v chladu je možné ho uchovat 21 až 28 dnů.
Název ledový získal od chlazení salátu drceným ledem při jeho transportu. Jeho biologická hodnota je stejná jako u hlávkového salátu, má ale vyšší obsah vitaminu A.
Optimální teploty pro pěstování jsou 18 až 22 °C, teploty nad 27 stupňů zpomalují růst a mnohdy pak semínka vůbec neklíčí.
Není vhodné pěstovat ledový salát na půdách kyselých, zamokřených a zasolených. Vzhledem k mělké kořenové soustavě je nezbytné doplňující zavlažování, a to především po vysazení a během tvorby hlávek.
Salát má velmi krátké vegetační období, proto draselná hnojiva aplikujeme na podzim. První výsadby děláme koncem března, další průběžně podle potřeby až do 15. srpna, později už obvykle nedozrají. Sazenice ledového salátu pěstujeme stejným způsobem jako klasický hlávkový salát.
Salát sklízíme podle potřeby, po sběru odstraníme vnější listy a zabalíme do fólie, aby v chladném prostředí déle vydržel.
V červenci a v srpnu může salát napadnout bakteriální hniloba. Tato nemoc se rozšiřuje zejména po dozrávání hlávek. Choroba se šíří rychle a po několika dnech napadá celý porost. Ze škůdců způsobuje největší škody slimáček polní.