STYLOVÁ RELAXACE V BÍLÉ 

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Zahrada nemusí být jen místem, kde bychom si něco vypěstovali. Především v jarních a letních měsících se může stát naším externím obývacím pokojem.
Postačí vyčlenit prostor, zpevnit podklad a investovat do správného zahradního nábytku.
Velice oblíbené jsou venkovní pohovky ze dřeva či umělého ratanu, které jsou doplněny měkkými textiliemi. Při výběru nábytku je hitem bílá barva, ta prostě nevychází z módy, a navíc je vždy elegantní. A když pak nábytek doplníme polštářky v petrolejové barvě, budeme zcela trendy.
Zahradní nábytek je dlouhodobá investice na několik sezon, proto si zaslouží naši péči.

Plastový nábytek musíme chránit před nepříznivým počasím i přímým sluncem. Levnější modely nemají ochranu před UV zářením, a tak lehce změní původní barvu – bílá zežloutne, jasné barvy ztrácejí svůj jas. Na čištění je však tento nábytek zcela nenáročný.

Dřevěný nábytek z exotického dřeva je na údržbu náročnější a bude vyžadovat více naší pozornosti. Produkty z týkového dřeva se často dodávají bez povrchové úpravy, a tak bychom si při koupi měli zároveň pořídit i týkový olej na jeho ošetření. Olej pak můžete využít i na jiné dřevo. Olejový nátěr pravidelně opakujeme, nejlépe hned, jakmile se objeví první nedostatky – když se na nábytku nevytvářejí vodní kapky, ale hned se vsáknou do dřeva, anebo když dřevo mění spontánně svou původní barvu. Po sezoně zahradní soupravu očistíme a uložíme do místnosti, kde se netopí, kam neprší ani nesněží.
Ve vodě by neměly stát ani kovové židle a stoly. Čistíme je jemným hadříkem nebo měkkým kartáčem a vlažnou vodou s přírodním mýdlem. Po umytí necháme nábytek důkladně oschnout.