BOJ S PLEVELEM POKRAČUJE…

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Plevel, kam se podíváš…ale my nezoufáme a snažíme se v nerovném boji alespoň o remízu.
BRŠLICE KOZÍ NOHA (Aegopodium podagraria), říká je jí taky kerhák či kerhátek, kerhart, kozonoha, jarous, jericho, heř, husí noha… to všechno je plevel (čeleď miříkovité), který vyvolává starosti a působí vrásky mnoha zahrádkářům. Je to vytrvalý plevel, který nejprve vytváří růžici listů a velmi odolný kořenový systém, poté vyroste dutá dlouhá lodyha s bílým okoličnatým květenstvím. Bršlice kozí noha vytváří rozsáhlou síť oddenků, které mají vysokou regenerační schopností a jsou prostředkem vegetativního rozmnožování. Takže při odplevelování, rytí, okopávání se snažíme všechny oddenky z půdy vybírat… jinak rostliny vyrostou znovu.
Jaké rady jsme našli?
Bršlici lze vymýtit jen velmi obtížně, ale může se nám podařit ji potlačit. Vylehčením a zvýšením propustnosti půdy, neutralizací kyselosti a pravidelným odstraňováním nadzemní části – pak zeslábne i její jinak velmi vitální kořenový systém.
Další radou je pokrytí půdy asi 25 cm vrstvou listí, která donutí bršlici, aby rychle do listí prorůstala, a nám se pak jednodušeji podaří ji z tlejícího listí snadněji odstranit.
Můžeme-li použít chemii, pak:
Velmi brzy ještě v předjaří, když roztaje sníh, posypeme záhony selektivním herbicidem Casoronem G., pak necháme půdu v klidu, aby se vytvořila ochranná vrstvička, a teprve po 1,5 měsíci jemně kypříme.
Na bršlici je v průběhu roku (léto, podzim) také doporučován Garlon.
Rostlina obsahuje velké množství vitamínu C, její listy používáme do salátů i polévek. Je uznávanou léčivkou (sbírá se oddenek a listí).
Víte, že ten nepříjemný plevel působí mimo jiné také při kousnutí hmyzem? Stačí přiložit na štípanec kousek rozmačkaného stonku – rychle nás zbaví bolesti a zmírní podráždění…