ČERVENEC NA ZAHRÁDCE

In Okrasná zahrada, Ovoce, Zelenina by walsla

I v tomto týdnu je třeba pokračovat v zavlažování, přihnojování a odplevelování záhonů, všímat si musíme i odkvetlých květů z letniček a trvalek, do půdy dodáváme živiny a v době sucha zaléváme i kompost.
Na uvolněné záhony sejeme ještě mrkev, keříčkové fazole, fenykl, ředkev a ředkvičky.
Keříčková fazole má být v zemi nejpozději do 10. července.
Nemáme-li dost místa na záhonech, můžeme (nejlépe za oblačného počasí) vysévat některé druhy (fenykl, ředkvička) do květináčů, a když vzejdou, rozsadíme je na uvolněné záhony.
Během celého měsíce můžeme vysazovat hlávkový salát, endivii (čekanka), ledový salát, pozdní kedluben a rané kultivary květáku a kapusty.
Dokončíme výsadbu růžičkové kapusty a zimní zelí.
Při sázení endivie zkracujeme dlouhé kořeny a listy. Endivie, které nám zůstaly na výsevném záhoně, vyjednotíme na vzdálenost 10 cm. Zajistíme tak silné sazenice, které můžeme v srpnu nebo v září vysadit na zeleninový záhon nebo po skončení sklizně okurek do pařeniště.
Zaléváme a přihnojujeme zeleninu, aby pěkně rostla.
Nezapomínáme na rajčata a papriky, které vyžadují pravidelné týdenní hnojení, abychom si zajistili dobrou úrodu.
Při zalévání dáváme pozor, abychom nepolili listy (nebezpečí houbového onemocnění).
Pravidelně sklízíme okurky, dýně, cukety, patizony.
Kdo pěstuje rajčata ve skleníku, nezapomene je jednoduše opylovat – rostlinami v poledních hodinách zatřeseme, tím setřeseme pyl a zvýšíme šanci nasazování plodů.
Zajistíme rajčatům hodně vzduchu a síly – vylamujeme zálistky.
Mrkev, petržel a okurky ošetřujeme proti padlí (například Karathane LC, Sulík K, Thiovit).
Za deštivého počasí ošetřujeme cibuli proti plísni cibulové (např. přípravky Dithane, Novozir, Kuprikol – do postřikové kapaliny přidáváme smáčedlo).
V tomto týdnu je nejvhodnější termín pro letní řez mladých stromů, zakrslé druhy, ovocných stěn. Při tomto řezu odstraňujeme konkurenční výhonky, které vznikly na horní straně větví a rostou dovnitř koruny. Současně vyvazujeme výhonky, které směřují šikmo vzhůru, do vodorovné polohy, pokud nejsou potřebné k vytvoření koruny (podpoříme tak tvorbu květních pupenů).
Řez třešní je nejvhodnější provádět při sklizni nebo hned po něm. Prosvětlí se vysoké a husté starší stromy, a tím se usnadníme sběr v následujícím roce.
Na jahodovém záhonu posekáme po sklizni listy – brzy narostou nové zdravé listy bez houbových onemocnění. Poté odstraníme plevel, zkypříme půdu a přihnojíme organickým hnojivem.
Kvetoucí záhony letniček a trvalek přihnojujeme každé 2 – 4 týdny slabým roztokem hnojiva. Týká se to hlavně bohatě kvetoucích druhů (např. netýkavky, begónie, šalvěje, astry, cínie nebo hledíky).
U trvalek odstraňujeme odkvetlé květy, podpoříme tak vývoj dalších květů.
Je čas rozmnožovat skalničky.
Stále ošetřujeme růže proti černé skvrnitosti a zjištěným škůdcům.
Nyní je nejvhodnější doba pro výsadbu kosatců. Hrubé oddenky vysadíme do půdy tak, aby jejich horní strana vyčnívala. Pokud je vysadíme nyní v červenci, vytvoří do podzimu mnoho kořenů, a budou mít větší šanci překonat i krutou zimu.
Husté slabě kvetoucí trsy rozdělíme – vyhodíme starou střední část a vnější části znovu vysadíme. Při výsadbě zkracujeme dlouhé kořeny a listy na polovinu.