DOTAZY ČTENÁŘŮ – BROUCI NA JABLONÍCH

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Paní Zuzka Janečková napsala na náš facebook dotaz a přiložila fotografii: Dobrý den. Chtěla bych požádat o radu. Na zahradě nám broučci kompletně obsadili jabloně, netušíte prosím někdo, co je to za broučky, popř. zda byste nám mohli poradit jak se jich zbavit? Děkuji za info, Zuzka.

Podle fotografie se zřejmě jedná o larvy berušek. Ty jsou přirozenými a tedy i vítanými predátory v našich zahrádkách.
Berušek – slunéček existuje celá řada, liší se zabarvením i množstvím teček. Všechny druhy jsou dravé – na zahrádce nám pomáhají v boji proti mšicím. Většina berušek žije v subtropických a tropických oblastech, potřebují teplo, stejně jako naše sluníčko (v chladném počasí se jejich vývoj zpomaluje). Beruška se rozmnožuje pouze tehdy, je-li pro ni „připraven„ dostatek potravy…
Příroda to má dobře zařízené: čím více škůdců – tím více potravy – čím více potravy – tím více predátorů. Množství škodlivého, ale i užitečného hmyzu se pohybuje v přirozených křivkách, ale tuto rovnováhu narušuje člověk často neuváženým chemickým postřikem.
Samička naklade žlutá vajíčka na spodní stranu listů (poblíž kolonie mšic, aby měly mladé larvy zajištěnou potravu). Larvy se z vajíček vylíhnou cca za týden, mají protáhlé tmavě zbarvené tělo a rostou velmi rychle, (1 larva dokáže denně zlikvidovat několik desítek mšic).
Jakmile dosáhnou „dospělosti“ (po 3 – 6 týdnech), zakuklí se (kukly vidíme nejčastěji na listech, kmenech stromů, ale i na plodech). Kukly jsou oválné, červené a trochu scvrklé a asi po 4 týdnech se z nich vylíhnou brouci s dosud zakrnělou kresbou. Celkový vývoj berušky trvá podle druhu a podmínek jeden až tři měsíce.
Berušky
žijí dva roky, mladé vylíhlé berušky přezimují, pak se rozmnoží a na jaře či v létě jejich život končí.
Beruška se před predátory chová jako mrtvá a padne bezvládně na zem. Vylučuje žlutou tekutinu, která je jedovatá a nechutná např. ani ptákům. Podobně jedovaté jsou i larvy a kukly.