ČÍM TRPÍ LILIE – ČTENÁŘI SE PTAJÍ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Dobrý den, můžete mi prosím pomoci určit tyto hnědé skvrny na poupatech lilií. Lilie jsem zasadila do velkého květináče na balkon a až doposud bylo všechno v pořádku. Balkon mám na jižní straně, tudíž slunce celý den. Listy i rostlina jsou bez známek napadení škůdci. Děkuji Vám za pomoc. Kamila Bořilová

Lilie bývají značně choulostivé, trpí celou řadou chorob (virových i houbových) a určit o jaký druh se jedná, není lehké.
Mezi nejčastější houbové onemocnění (u lilií pěstovaných ve skleníku i volně) patří Botrytis elliptica – na všech nadzemních částech se objevuje skvrnitost. Skvrny jsou zpočátku jen drobné, ale postupně se zvětšují. Na poupatech spatřujeme drobné světle či tmavě hnědé skvrny, rychle se zvětšující a z poupat se vyvíjejí deformované květy. U volně pěstovaných lilií skvrnitost rychle přechází do hniloby.
Botrytida se tedy projevuje okrouhlými skvrnami na listech a poupatech a tato choroba může zlikvidovat celou lodyhu (cibule zůstane zdravá, i když oslabená).
Lilie vysazujeme je na větší vzdálenost od sebe, vybereme vzdušné a slunné místo a preventivně je postříkáme přípravkem proti houbovým chorobám.