ČTENÁŘI SE PTAJÍ – PORAĎTE, CO TO JE…

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Dobrý den,
paní redaktorko na jednom záhonu se mi objevil tento “plevel”, vlastně nevím co to je. Nikdy jsem se s tím nesetkala.  Nebylo by možné zjistit co to je? A jak se toho zbavit. Nemohu  zjistit, odkud to roste, jestli ze země, není vidět žádné kořínky. Poblíž je  asi 5letý stromek merunky, ale ten je zdravý.
Děkuji a přeji pěkný den, Eva Drahošová

Zajímavý dotaz a pro mnohé z nás možná i zajímavá odpověď. S největší pravděpodobností se totiž jedná o nepříliš známou kokotici.
KOKOTICE POVÁZKA (Cuscuta epithymum) – lidově otáčka, otočka nebo užerka – je vlastně jednoletý parazit pocházející z tropických deštných pralesů. Má tenkou hladkou až ½ m dlouhou lodyhu, nejčastěji v barvě žluté, ale i oranžové nebo červené.
Má zakrnělé listy, kvete od července do září, na jedné rostlině dozrává až několik tisíc semen a jejich klíčivost vydrží v půdě až 10 let. Semena, která se rozšiřují větrem i vodou, ale také díky trávení zvířat či činností člověka, klíčí na půdním povrchu. Do 10 dnů po vyklíčení (jinak zahyne) si musí každá kokotice najít svou hostitelskou rostlinu, ke které se přichytne zakrouceným nitkovým vláknem – říká se mu haustorium. Vlákno vrůstá do cévních svazků hostitele, tím získává organické látky a vodu, kořen kokotice později shnije.
Kokotici najdeme na stráních, na okrajích lesů, v křovinách, na loukách…je rozšířena téměř po celé Evropě.
(o kokotici jsme psali již v roce 2013 a také v roce 2014)