SRPEN NA ZAHRÁDCE

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

A je tu druhý srpnový týden – užíváme se druhou polovinu léta, odpočíváme a pracujeme…

V tomto období sejeme petržel, která nám na jaře přinese vynikající zelenou nať a po zimě potřebné vitamíny. V této době semena rychle klíčí a rostliny se zdravě vyvíjejí a dobře přezimují, zatímco z jarních výsevů, kdy je ještě počasí studené a vlhké, mají rostliny listy často nažloutlé.
Na uvolněné záhony, na které již nebudeme sázet, můžeme vysít hořčici nebo směsku na zelené hnojení. Rostliny na zelené hnojení odebírají z půdy živiny a uloží je tam do zásoby na zimu. Po prvních mrazících (nebo i dříve) je posekáme a zapracujeme do půdy, kde je využijí půdní organismy a změní na humus.
Sklízíme rajčata.
U rajčat stále odstraňujeme
postranní výhonky, spodní listy napadené hnilobou a suché listy.
Skleníkové okurky pravidelně přihnojujeme, za sucha zaléváme a na bočních výhoncích necháváme jen jeden list a jeden plod a pravidelně sklízíme (okurky s hmotností kolem ½ kg), aby nepřestaly nasazovat plody.
Sledujeme, nejsou-li okurky napadeny plísní okurkovou, pak provedeme postřik (Previcur, Kuprikol, Dithane, Novozir), proti padlí použijeme (Karathane, Thiovit).
Podle potřeby ošetřujeme také brambory a rajčata proti plísni (Kuprikol, Dithane, Novozir, Folpan).
Ošetřujeme pozdní košťáloviny proti běláskům, mšici zelné, plodomorky zelné, květilky zelné… aplikujeme kontaktní přípravky (Decis, Karate, Consult, Basudin…) – do postřikové kapaliny přidáme smáčedlo (např. Jar).
Révu stále ošetřujeme proti padlí, peronospoře a plísni šedé (Dithane, Novozir, Quadro, Karathane, Ridomil, Hattrick, Rovlar Flo, Euparen Multi a Sumilex …)
Pokračujeme v letním řezu ovocných dřevin, vyvazujeme větvičky a letorosty, dlouhé letorosty révy odstraníme.
Po sklizni ovoce provedeme průklest peckovin.
Podnože jabloní, hrušní, broskvoní očkujeme.
Ovocné dřeviny přihnojujeme draselnými a fosforečnými hnojivy.
Odstraňujeme odkvetlé květy trvalek.
Kosatce a pivoňky lze nyní přesazovat dělením oddenků. Přestože pivoňky rady zůstávají mnoho let na původním místě. Oddělené části třeba vysadit stejně hluboko, jako byly předtím.
Když skončí dlouhé období letních veder, nastává vhodná doba na zakládání nových trávníků. Ať už chceme položit travní koberec nebo trávu sít, je třeba si pozemek připravit jeden až dva týdny předem.
Jestliže budeme trávu sít, necháme nejprve vyklíčit plevel – pak jej odstraníme a teprve potom zasejeme travní směs.
Starší trávníky pravidelně zaléváme a sekáme.