JEŠTĚ JEDNOU ŠVESTKOVÁ POVIDLA BEZ MÍCHÁNÍ

In Od čtenářů, Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Příroda, Recepty, Zajímavosti by walsla

JAK TO DĚLÁM JÁ…napsala nám paní Jitka ze Žatce.
Povidla vařím každý rok, i když „vařit“ není asi ten správný výraz – já je prostě dávám „péct“.

Co potřebujeme
6 kg švestek, 1 kg krupicového cukru
250 ml octa a cca 100 ml rumu
na dochucení můžeme přidat trošku skořice nebo několik roztlučených hřebíčků

Jak na to
Vypeckované švestky vložím do pekáčku, který vyložím pečícím papírem (abych si ušetřila práci s mytím), zaliju je octem, PROMÍCHÁM a vložím do dobře vyhřáté trouby (200 – 250 °C).
Asi po 20 – 25 minutách posypu povrch švestek polovinu cukru – NEMÍCHÁM a dám znovu do trouby.
Po 20 minutách přisypu druhou polovinu cukru – NEMÍCHÁM a vrátím do trouby opět na 20 minut péct. Povidla PROMÍCHÁM tyčovým mixérem, ochutím několika roztlučenými hřebíčky (asi 5 – ale nemusí být), přidám lžičku skořice a cca 100 ml rumu – horké plním do sklenic…

Související články