ZÁŘÍ NA ZAHRÁDCE  

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Ještě vyséváme časné kultivary ředkvičky (vzdálenosti mezi řádky by měla být 25 cm).
Vzešlé ředkvičky vyjednotíme (na 5 až 10 cm).
Ještě máme možnost začátkem září vysít polníček (semena jen slabě zakryjeme zeminou, přitlačíme a půdu udržujeme vlhkou).
Začátek září je také vhodný k vysázení mohutných rostlin endivií na záhon. V případě déletrvajícího podzimního počasí je můžeme přemístit i s kořenovým balem do skleníku nebo pařeniště.
Odplevelujeme záhony, na které jsme v srpnu vysévali (ředkvičku, petržel naťová, špenát, ozimou cibuli…).
Nezapomeňme vložit semena luštěnin po sklizni na 48 hodin do mrazáku, aby se v nich zničila všechna vývojová stádia fazolokazů.
Ošetřujeme pórek proti vrtalce pórové, první ošetření se provádí právě na přelomu srpna a září (Basudin, Cyper a Díaz). Postřik opakujeme podle potřeby (v dvoutýdenních intervalech) a aplikujeme jej spolu se smáčedlem (například Jar).
Denně sbíráme spadané ovoce – můžeme je využít například v kuchyni, nebo třeba do sudu na vypálení.
Sklízíme dozrávající ovocešvestky, jablka, hrušky. Zdravé a neporušené plody uskladníme v dřevěných truhlících v chladné místnosti.
Pěstujeme-li jabloně a hrušky na kordon, nové výhonky, které vyrostly na hlavních větvích, znovu zaštipujeme. Hlavní větve tvarujeme a vyvazujeme k vedení – začátkem měsíce jsou ještě ohebné.
V tomto týdnu odstraňujeme zálistky z letorostů ve kmeni, aby měly třásně dostatek světla a slunce. Časné kultivary révy obereme.
Při pozdních odrůdách révy pokračujeme v ošetřování proti botrytidě, zejména za deštivého počasí (Rovlar Flo, Euparen Multi, Hattrick…).
Pozdní kultivary jabloní a hrušní začátkem měsíce postříkáme proti skladovým onemocněním organickým fungicidem.
Pokračujeme v ochraně okrasných rostlin nejen proti houbovým chorobám (padlí, černá skvrnitost listů, botrytida, rzi), ale také proti škůdcům.
Připravíme si půdu pro výsadbu dvouletek a trvalek, nezapomeneme na jarní nenáročné krásky záhonů např. macešky, pomněnky…
Začátek podzimu je vhodné období na výsadbu stálezelených keřů s kořenovým balem (např. Rododendron). Rododendrony vyžadují polostín, vysokou vlhkost vzduchu a kyselou půdu (vhodný substrát je rašelina smíšenou s humusem a polovyzrálým kompostem).