PODZIM A KOMPOST

In Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Zajímavosti by walsla

Sklizeň zeleniny, shrabávání listí, odstraňování plevelů – a toho odpadu!
Bramborové natě, zvadlé stonky a listy fazolí, hrachu, mrkve, listy košťálovin, posekaná tráva…to vše můžeme zkompostovat – ovšem pokud jsme předtím nepoužili herbicidy a také zbytky nesmí pocházet z nemocných rostlin či rostlin napadených škůdci.
Odpadní materiál ukládáme na hromadu kompostu postupně asi v 15 centimetrových vrstvách, které prokládáme cca 3 až 5 centimetrovými vrstvami zeminy – tím urychlíme tlení organické hmoty.
Pak kompost přikryjeme, abychom udrželi potřebnou teplotu.
Co tedy do kompostu můžeme dát?
popel ze dřeva, zdravé zbytky zeleniny a ovoce (ze zahrádky i z kuchyně), plevel (pokud možno bez kořínků), listí (ne ořešákové) a jehličí, kůra stromů či drcené větve…
Co do kompostu nedávat?
kvetoucí či odkvetlý plevel, kořeny košťálové zeleniny, plesnivé zbytky potravin, popel z uhlí, listí z ořešáku

Související články