PODZIMNÍ TRVALKY PRO POTĚCHU OKA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Rozchodník (Sedum spectabile) je sukulentní trvalka, která miluje propustnou půdu, slunce, ale snáší i polostín. Má krásná větší i menší květenství v barvě bílé, růžové nebo třeba karmínové.
Rozchodník už rozkvétá koncem léta a kvete až do poloviny podzimu. Po odkvětu můžeme využít suchá květenství nejen na ozdobu zimního záhonu, ale i do suchých vazeb.
Astra – hvězdnice (Aster) – připomíná hvězdy na obloze, proto asi také název hvězdnice, její květy jsou poměrně vytrvalé a můžeme je použít k řezu i ponechat jako ozdobu záhonu. Zvolit si můžeme nižší, střední i vysoké druhy – podle našich představ a podmínek, také barev máme k výběru velké množství – bílé, fialové, růžové… Mají rády slunné místo s propustnou, ale mírně vlhkou půdou. Astry rozkvétají koncem léta (začátkem září) a kvetou až do listopadu.
Chryzantémy – listopadky (Chrysanthemum) – jsou trvalkou mezi podzimními trvalkami – patří k našim oblíbeným a nestárnoucím klasikám. Jsou nenáročné, dlouho kvetoucí trvalky, které mají rády slunce i polostín, nevadí jim déšť, chlad… Vyhovuje jim výživná, mírně kyselá půda a před větry chráněné místo. Měli bychom je však vysazovat brzy, aby stačily dobře zakořenit.
Hořec (Gentiana) – patří k nejkrásnějším rostlinám pestrého podzimu. Jeho tmavě modře zbarvené květy doplňují kompozice na zahrádkách i na terasách či balkonech. Sytá modř vyniká v kombinaci se starčekem, vřesem, dlužichou, ale efektně působí i samostatně v nádobě. Hořec nám bude vděčný za substrát bohatý na humus, dostatek vláhy a chladnější místo v polostínu, protože nesnáší slunce.
Lužanku žlutou (Sternbergia lutea) můžeme umístit na terasu i na balkon a dobře kombinovat s ostatními podzimními květinami. Můžeme je vysadit do skalek či záhonů, nebo na okraj vřesoviště. Pěstování této žluté dlouhověké krásky není složité, je hustě olistěná, potřebuje slunce, teplejší a chráněné místo s propustnou hlinitopísčitou půdou.