RECEPT: JABLEČNÝ KŘEN

In Ovoce, Poradna, Příroda, Recepty, Zajímavosti, Zdraví, Zelenina by walsla

Jablkový křen je výborný pochutina k masu a zároveň i preventivní prostředek proti zimnímu churavění. Jeho příprava je snadná.
Co potřebujeme
2 kg jablek, čerstvý křen – množství podle chuti, 1 dl octa (nejlépe jablečný), 400 g cukru krupice, 400ml vody, šťáva z jednoho citrónu
Jak na to
Oloupaná jablka nastrouháme a zakápneme citrónovou šťávou (aby nezhnědla). Křen také oloupeme a rozmixujeme, nebo nastrouháme na jemném struhadle. Pak jej promícháme s jablky a připravíme zálivku.
Svaříme cukr na nit (to znamená, že se svařený cukr táhne mezi prsty jako nitka) – cukr dáme do kastrolku, přilijeme vodu a necháme rozpustit, zahříváme na prudším ohni.
Zvlášť převaříme ocet a ještě horký jej vlijeme do jablečného křenu, přilijeme i cukrovou vodu a dobře promícháme.
Jablečný křen je vynikající pochoutkou k jakémukoliv masu (hovězí, vepřové, uzené, pečené, vařené…)
(uložíme jej do chladničky nebo do studeného sklepa – vydrží několik měsíců.

Související články