Na podzim sklízíme nejen ovoce. Na podzim také sklízíme KŘEN SELSKÝ (Armoracia rusticana).
Je to oblíbená rostlina pěstovaná hlavně pro svůj aromatický kořen. Používá se nejen v kuchyni, ale využívají se i její léčivé účinky, protože křen je velmi bohatým zdrojem vitaminů (hlavně C, A), minerálů (například železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor), ale i antibakteriálních látek.
A víte, že křen je užitečný i pro jiné rostliny v zahradě? Například se doporučuje vysazovat pod broskve, pomáhá jim bojovat s kadeřavostí. Nevěříte? Vyzkoušejte, možná budete příjemně překvapeni.
Jak pěstovat a sklízet křen?
Je to poměrně nenáročná rostlina. Nejvhodnější je pro ni hlinitopísčité půda a přiměřená vlhkost. Pokud roste na chudých půdách nebo na příliš suchém místě, vytváří zakrslé kořeny, které jsou dřevnaté a zbytečně štiplavé na úkor specifického aroma.
V podzimním období křenu začínají hnědnout listy, a právě tehdy se začíná období jeho sklizně. Opatrně vykopeme nebo vyryjeme kořeny. V kuchyni využijeme ty nejkrásnější – velké, pěkné kousky, zatímco ty malé můžeme zase použít na rozmnožení rostliny.