SKLIZEŇ JAKO KŘEN

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Na podzim sklízíme nejen ovoce. Na podzim také sklízíme KŘEN SELSKÝ (Armoracia rusticana).
Je to oblíbená rostlina pěstovaná hlavně pro svůj aromatický kořen. Používá se nejen v kuchyni, ale využívají se i její léčivé účinky, protože křen je velmi bohatým zdrojem vitaminů (hlavně C, A), minerálů (například železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor), ale i antibakteriálních látek.
A víte, že křen je užitečný i pro jiné rostliny v zahradě? Například se doporučuje vysazovat pod broskve, pomáhá jim bojovat s kadeřavostí. Nevěříte? Vyzkoušejte, možná budete příjemně překvapeni.

Jak pěstovat a sklízet křen?

Je to poměrně nenáročná rostlina. Nejvhodnější je pro ni hlinitopísčité půda a přiměřená vlhkost. Pokud roste na chudých půdách nebo na příliš suchém místě, vytváří zakrslé kořeny, které jsou dřevnaté a zbytečně štiplavé na úkor specifického aroma.

V podzimním období křenu začínají hnědnout listy, a právě tehdy se začíná období jeho sklizně. Opatrně vykopeme nebo vyryjeme kořeny. V kuchyni využijeme ty nejkrásnější – velké, pěkné kousky, zatímco ty malé můžeme zase použít na rozmnožení rostliny.