LISTOPAD NA ZAHRÁDCE

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zelenina by walsla

Listopad končí, ale zahrádkář nemá klidu…

Na podzim vysazeny meruňky a broskve je vhodné chránit před mrazy a vyschnutím alespoň obalením celých stromků papírem.
Dokončujeme práce spojené s hnojením, přičemž hnojiva zapracováváme do půdy. Máme na paměti; že obdělávání půdy pod ovocnými stromy je odlišné než v zeleninové části zahrádky. Kopeme jen mělce asi 10 -12 cm.
Nejvhodnější mechanickou ochranou proti mnohým houbovými chorobami v tomto období je shrabávání spadaného listí zpod stromů a keřů.
Nejvážnější choroba jabloní a hrušní – strupovitost, rozšířená je i skvrnitost listí třešní a višní, z dalších nemocí je to dále antraknóza rybízu a mnohé jiné.
Důkladně prohlédneme oplocení zahrady, opravíme ho.
Ovocné stromky chráníme obaly před ohryzem zvěří (pokud použijeme bílý papír na ochranu, může to sloužit i jako ochrana před přehříváním a náhlým ochlazováním stromů).
Mezi druhým a třetím rokem po výsadbě vinice postavíme drátěnku.
Listopad je na to nejvhodnější období, protože když se tato práce odkládá na jaře, při budování drátěnky dochází k poškození mladého révy.
Pohnojíme a mělce zryjeme i okolí vytrvalých zelenin.
Hnojíme každý druhý až třetí rok chlévským hnojem nebo kompostem a mezitím používáme průmyslová hnojiva, nejlépe kombinovaná.
Přeházíme kompost, do kterého můžeme nyní přidat vápno.
Na povrchu uděláme zvýšený okraj na zachycování dešťové vody a sněhu.
Konstrukci fóliovníku můžeme také nakonzervovat.
Dokončíme zazimování pařeniště.
Za oknem můžeme začít rychlit zelené natě na zimní zásobu vitamínů.
Do květináče vysadíme
pažitku, kořeny petržele a můžeme začít narychlit i celer. Zaléváme a podle potřeby odtrháváme jednotlivé listy. Pažitku po troškách odřezáváme (kořeny vydrží vícenásobný sběr).
Pokojové květiny podle potřeby zaléváme a povrch květináčů prokypříme.
Intenzivní zaléváme zejména pryšec, vánoční hvězdu, vánoční kaktus a velkokvěté muškáty.
V místech, kde se často vyskytují holomrazy, nasteleme do meziřádků jahod chlévský hnůj, kompost, případně jinou vhodnou organickou hmotu.
Tím zabráníme vytahování rostlin mrazy. Můžeme ho uplatnit i při mělce kořenících podnoží ovocných dřevin.
Pokračujeme v mechanickém ošetření ovocných stromů.
Odstraňujeme odumřelé větve, mumifikované plody a zámotky škůdců.
Větší rány ošetříme vhodnými prostředky (latex, stromový balzám apod.).
Odstraňujeme všechny nemocné a zejména virózami napadené stromy a keře, které nepřinášejí úrodu a jsou zdrojem šíření vážných chorob.
Pravidelně kontrolujeme stav uskladněného ovoce, teplotu a vlhkost v skladovací místnosti.
Kontrolujeme i výskyt myší nebo hrabošů – nastražujeme pastičky s vhodnými návnadami.
Kontrolujeme i uložené víno a mošty.
Tam, kde hrozí holomrazy, přikryjeme záhony zimního salátu a špenátu chvojím nebo slámou, aby rostlinky v zimě nepoškodil mráz.
Starý kompost převrstvíme a upravíme tak, aby byl na jaře vhodný k použití.
Do nově založeného kompostu dáme poslední zbytky na jarní použití pro pěstování sazenic.
Zeminu uložíme, aby nezamrzla.
Pokojové květiny připravíme na vegetační klid
. Pozor – už je nepřihnojujeme.

Related Post