SVATOMARTINSKÁ HUSA – JAK NA TO?  

Svatomartinská husička… upečená pěkně dozlatova…
A víte, že správná husa se peče několik hodin. Pomalým pečením totiž získáme křehounké voňavé masíčko s křupavou kůrčičkou. Ale není třeba se nechat odradit – husu můžeme nechat péct přes noc…

Co potřebujeme
1 husa (asi 4 kg), sůl, kmín (3 lžíce)
Jak na to
Chceme-li skutečně péct přes noc, pak ráno vezmeme očištěnou a osušenou husu důkladně ji zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Vložíme do pekáče (prsíčka nahoře) a necháme do večera v chladu odpočinout.
Večer v 9 hodin husu podlijeme vodou, přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 90 °C. Už se o ni nemusíme starat, otevřeme si třeba mladé svatomartinské víno a ochutnáváme, pak jdeme klidně spát. Ráno v 7 hodin si poprvé husu prohlédneme, případně ji můžeme polít výpekem (ale není to vůbec nutné). Teplotu zvýšíme na 120 °C a opět necháme péct 3 až 4 hodiny, teď sundáme poklici a zvýšíme teplotu na 180°C – pečeme 1 hodinu do krásné zlatohnědé křupavé kůrčičky.
(časy a teplota pečení: 90°C – 10 hodin, 120°C – 3 až 4 hodiny, 180°C – 1 hodina)

Pečenou husu podáváme s kynutými či bramborovými knedlíky a s červeným zelím.