VYZKOUŠEJTE OPILÉ DATLE

In Ovoce, Poradna, Recepty, Zajímavosti, Zdraví by walsla

Vánoční přípravy vrcholí, možná přemýšlíte, co ještě můžete stihnout…proto Vám přinášíme tento zajímavý recept.
Zdravá alternativa ze špaldové mouky! Vyzkoušejte, budete překvapeni Vy i Vaši přátelé…
OPILÉ DATLE
Co potřebujeme
těsto
: 80 g másla, 5 lžic třtinového cukru, 250 g špaldové celozrnné mouky, 2 vejce
náplň: 200 g sušených datlí a 200 g sušených fíků, 150 g mletých lískových oříšků, 2 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy a 2 až 3 lžíce sirupu (datlového či javorového)
Jak na to
Rozpustíme máslo s cukrem a dáme do mlouky, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet.
Připravíme si náplň z vypeckovaných datlí, které spolu s fíky rozmixujeme, přilijeme rum a citronovou šťávu, nakonec přidáme mleté oříšky – měla by nám vzniknout tužší, ale ne moc suchá hmota, kterou můžeme dochutit sirupem.
Uleželé těsto rozdělíme na 2 poloviny a obě části vyválíme natenko. První plát přeneseme na plech s pečícím papírem, na něj natřeme náplň a položíme 2. plát rozváleného těsta – povrch pak opatrně přehladíme válečkem, aby se vrstvy spojily a vyrovnaly.
Nožem pak nakrájíme na menší kostkičky a pečeme ve vyhřáté troubě 15 až 20 minut při 180 °C. Hotové opilé datle se nám v troubě ke konci pečení mírně orosí – a to je čas, abychom je vyndali, později by mohly být už příliš vysušené.

Související články