VYZKOUŠEJTE OPILÉ DATLE

Vánoční přípravy vrcholí, možná přemýšlíte, co ještě můžete stihnout…proto Vám přinášíme tento zajímavý recept.
Zdravá alternativa ze špaldové mouky! Vyzkoušejte, budete překvapeni Vy i Vaši přátelé…
OPILÉ DATLE
Co potřebujeme
těsto
: 80 g másla, 5 lžic třtinového cukru, 250 g špaldové celozrnné mouky, 2 vejce
náplň: 200 g sušených datlí a 200 g sušených fíků, 150 g mletých lískových oříšků, 2 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy a 2 až 3 lžíce sirupu (datlového či javorového)
Jak na to
Rozpustíme máslo s cukrem a dáme do mlouky, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme odležet.
Připravíme si náplň z vypeckovaných datlí, které spolu s fíky rozmixujeme, přilijeme rum a citronovou šťávu, nakonec přidáme mleté oříšky – měla by nám vzniknout tužší, ale ne moc suchá hmota, kterou můžeme dochutit sirupem.
Uleželé těsto rozdělíme na 2 poloviny a obě části vyválíme natenko. První plát přeneseme na plech s pečícím papírem, na něj natřeme náplň a položíme 2. plát rozváleného těsta – povrch pak opatrně přehladíme válečkem, aby se vrstvy spojily a vyrovnaly.
Nožem pak nakrájíme na menší kostkičky a pečeme ve vyhřáté troubě 15 až 20 minut při 180 °C. Hotové opilé datle se nám v troubě ke konci pečení mírně orosí – a to je čas, abychom je vyndali, později by mohly být už příliš vysušené.