CO POTŘEBUJÍ KVĚTINY? VODU!

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Rostlinný organismus potřebuje pro svůj zdravý vývoj několik důležitých vegetačních faktorů – vývoj a růst rostlin závisí na působení celého komplexu.
VODA tvoří podstatnou část rostlin, rozvádí v pletivech živiny, je prostě nepostradatelná.
Při nedostatku rostliny vadnou, stejně tak je však nebezpečný i přebytek vody (ten totiž vytlačuje z půdy potřebný vzduch) – v obou případech hrozí odumření rostlinky.
Velký význam má také KVALITA VODY – ať už její chemické složení nebo její teplota.
Při pěstování se nejčastěji doporučuje voda dešťová, nebo voda z řeky, potoku či rybníka, ale může to být i voda pramenitá.
Dešťová voda je na zalévání nejvhodnější, neobsahuje téměř žádné minerální látky, dobře rozpouští živiny – musíme se o ni však dobře starat, nádoby, v nichž ji uchováváme, udržujeme v čistotě, aby voda nezahnívala. Také říční a potoční voda je vhodná na zálivku – je dobře provzdušněná, nesmí však obsahovat žádné škodliviny (což zjistíme rozborem). Stejně dobrá je i voda rybniční – nepoužíváme však vodu z bahnitých mělkých rybníků (obsahuje mnoho hnijících organických látek). Pramenitá voda obsahuje poměrně velké množství minerálních látek, má menší schoponost rozpouštět živiny, je to voda tvrdá, bývá hodně studená a některé rostliny jsou na ni velmi choulostivé.
Pro rostliny má také velký význam voda obsažená ve vzduchu tzv. VZDUŠNÁ VLHKOST, tu zvyšujeme rozprašováním či venku poléváním prostorů kolem rostlin.