JAK JE TO VLASTNĚ S TÍM BRAMBOREM?  

Také jste se dívali na televizi a poslouchali rádoby inteligentní debatu o škodlivosti či prospěšnosti brambor? Také jste začali přemýšlet, máte-li dál pokračovat v konzumaci této plodiny? A má cenu ji vůbec ještě pěstovat? Zdravím redakci i přemýšlivé čtenáře a posílám bramborové shrnutí. Jiřina
BRAMBORY jsou jednou z nejoblíbenějších a nejvýznamnějších zemědělských plodin. Obsahují asi 75% škrobu, dále sušinu, bílkoviny, tuky, minerální látky (hořčík, železo, nikl, vápník měď, zinek, draslík, selen…), vitamíny (C, B, A…)
Bramborová šťáva
je vynikající protizánětlivý nápoj, doporučuje se při bolestivosti kloubů a zad… zvyšuje krevní oběh, zabraňuje kardiovaskulárním chorobám, pomáhá preventivně proti rakovině, čistí pleť, uklidňuje kůži, je vynikající na ekzémy a akné…odplavuje z těla kyselinu močovou, snižuje hladinu cholesterolu, je vhodná při léčbě nemocí jater i ledvin, zklidňuje trávicí trakt, používá se na překyselení žaludku i na celkovou detoxikaci organismu…napomáhá hubnutí,  posiluje náš imunitní systém, celkově zlepšuje náš zdravotní stav…
Nesmíme zapomenout, že kromě jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá. Používáme vždy jen zralé brambory, bez černých skvrn, bez zelených ploch a klíčků (tyto oblasti obsahují toxiny).
Brambory vždy zachraňovaly lidstvo před hladomorem, víte, jak se jim v různých krajích naší země říká?
(Jsou to třeba: zemáky, zemčátka, kobzole, erteple, okroše, krumple, bandury…)