KALINA VRÁŠČITÁ JE I V ZIMNÍM OBDOBÍ ZELENÁ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

KALINA (Viburnum) je ideální okrasný keř pro zahrádku do města i na vesnici. Svými dlouhými listy dokáže vytvořit zvukovou, vizuální i prachovou clonu a navíc zůstává stále zelená – i v zimě. Zatímco většina ostatních stromů a keřů ztratila svou okrasu a zůstávají jen holé větvičky, upoutá naši pozornost právě KALINA VRÁSČITÁ (Viburnum rhytidophyllum).
Rostlina má zajímavé poměrně tvrdé dlouhé listy s výraznou strukturou na obou stranách a zatímco horní tmavozelená strana je hladká, je šedivá spodní strana pokryta drobnými chloupky.
Na jaře nás potěší soukvětí drobných kvítečků – víte, že květní pupeny se připravují již na podzim, kdy na koncích větviček vyrostly husté chloupky, základy příštích květů, a víte, že u některých lidí mohou ty chloupky vyvolat alergickou reakci? Při manipulaci s kalinou buďme opatrní.
Rostlina je na pěstování skutečně nenáročná.
má ráda zastínění, vyhovuje jí polostín
roste všude, nesnáší však přemokřenou mělkou půdu
nepotřebuje řez
nemá žádné nepřátele (nenapadají jí choroby ani škůdci)
pokud během silné zimy ztratí nějaké listy, nemusíme se o ni bát, na jaře zase rychle dorostou
Když si ji přineseme ze zahradního centra a hledáme vhodné místo – dopřejeme jí dostatek prostoru – roste poměrně rychle, dosáhne do výšky 3 až 4 metrů.
Viburnum vysazujeme do skupiny různých druhů keřů, nebo jako solitér, ve volném prostoru totiž vyniknou její květy, červenočerné plody (i na ně si musíme dát pozor, jsou jedovaté).