ČERVENÉ ZLATO – BRUSINKA VELKOPLODÁ

In Okrasná zahrada, Ovoce, Příroda, Zajímavosti, Zdraví by walsla

BRUSINKA VELKOPLODÁ (Cranberry – Vaccinium macrocarpon) pochází ze Severní Ameriky, jejích léčivých účinků si cenili nejen Indiáni, ale později i námořníci a evropští přistěhovalci – brusinka totiž působila na nejrůznější nemoci z nedostatku živin – v té době vznikl také atribut „červené zlato“. Brusinky jsou určitě nejoblíbenější v USA, v Evropě si získala oblibu sice až koncem minulého století, ovšem zakrátko se už začala objevovat i na zahrádkách.
Velké rubínové bobule s křupavou světlou dužinou mají svěží až mírně trpkou chuťlidé si brusinku oblíbili v nejrůznější formě: jako ovoce čerstvé, zmražené nebo sušené, ve formě kompotů, džusů a šťáv, čajů i příměsí ovocného müsli. Výborně se hodí ke zvěřině, k asijským pokrmům, mléčným koktejlům, chutná s jogurtem i v různých dezertech.
Připomeňme si i léčivé účinky tohoto ovoce. Podle výzkumů je brusinka skutečnou domácí lékárnou. Pomáhá preventivně proti nejrůznějším onemocněním, bobule jsou přírodním lékem proti některým typům bakterií (nacházející se v dutině ústní, v žaludku nebo močových cestách), účinné látky napomáhají zabránit bakteriálním infekcím, upravují hladinu cholesterolu, zvyšuje obranyschopnost imunitního systému… Lékaři doporučují ovocnou šťávu jako prevenci kardiovaskulárních chorob.

Related Post