HEZKÁ ROSTLINKA DO KVĚTINÁČE

In Květiny, Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zelenina by walsla

Čili paprička není zajímavá jen při vaření, je to totiž i velmi půvabná rostlina v květináči.
V našich klimatických podmínkách dorůstá do výšky až 1,5 metru, vyroste z ní keříček a pro své plody různých barev a odstínů působí efektně a v nádobách opravdu vynikne.
Květináč by měl mít ale objem minimálně 10 litrů.
Nejvhodnější je kvalitní lehký substrát, smíchaný s minerálním substrátem sopečného původu, který zabraňuje hromadění vody – na to jsou papričky citlivé.
V květináčích potřebují papričky zálivku, proto je třeba je pravidelně zalévat.
Existuje hodně druhů čili papriček. Některé rostliny potřebují hodně tepla a světla, některé přímé sluníčko, jiné naopak polostín.
A kdy papričky sklízíme?
Plod je zralý, když se slupka leskne, případně mění barvu. Čas sběru v plné zralosti nastane po úplném vybarvení plodu. Samozřejmě lze konzumovat papričky i zelené, ještě nezralé. Jsou už pálivé, a dozráváním se jejich vlastnosti ještě mění.
Zralé papričky nemusí být jen červené, známe i žluté či tmavě fialové odrůdy.
Několik zajímavostí
° obyvatelé Střední a Jižní Ameriky pěstovali čili papričky už 7 000 let před naším letopočtem
° nejvíce pálí semínka a semeník, špička plodu je méně pálivá
° nejvíce pálí druh Habanero (na obrázku)
°čím jsou papričky menší, tím více pálí

Související články