KOBLIHY NEBO DONUTS?

Masopust sice skončil, ale pokud jste nestačili usmažit si třeba boží milosti, koblihy nebo donuts či doughnuts – můžete to napravit.
Donuts – doughnuts jsou slavné americké koblihy, které si můžete stejně jako naše koblížky koupit v obchodech, ale…proč si je vlastně nepřipravit doma čerstvé.

Co potřebujeme
3 hrnky (250 ml) hladké mouky, 2 lžíce rozpuštěného másla, 3 lžíce krupicového cukru, 1 hrnek mléka, 1 droždí, 1 lžíce rumu, 2 žloutky, kůra z citronu, špetka soli, olej na smažení
Jak na to
Připravíme si kvásek: Ohřejeme si mléko, rozdrobíme do něj droždí, přimícháme 1 lžíci cukru a 1 lžíci mouky.
Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme máslo, rum, žloutky, zbytek cukru, citronovou kůru a nakonec i vzešlý kvásek.
Vypracujeme na hladké těsto, přikryjeme utěrkou a dáme jej do teploučka vykynout asi na 45 – 60 minut, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Těsto si dáme na pomoučněný vál a vyválíme silnější plát, z něhož pomocí formiček nebo skleničkou vykrajujeme kolečka a v nich vykrojíme i kulatý střed.
Kolečka na vále opět přikryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.
V pánvičce na rozpáleném oleji smažíme kroužky dozlatova – hotové pokládáme na papírové ubrousky, aby vsákly přebytečný tuk.
Hotové kroužky obalíme v cukru, nebo v cukru se skořicí, anebo je zdobíme nejrůznějšími polevami (čokoládovou, bílkovou, citronovou…) a navrch ještě nasypeme cukrářské zdobení.