PÁLIVÁ RADOST

In Bylinky, Květiny, Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zelenina by walsla

Čili je velkým lákadlem všech těch, kteří rádi experimentují nejen v zahradě, ale také v kuchyni. Pěstování čili papriček je napínavé jako čtení detektivek – vždyť je jich tolik druhů, že každý pěstitel si mezi nimi bez problémů vybere, a to podle nároků na péči a chuť plodů.
ČILI PAPRIČKY (rod Capsicum) mají svou pálivou chuť díky látce zvané kapsicin (nejkoncentrovanější bývá v žilkách jednotlivých plodů).
Pálivost se udává podle Scovillovy stupnice v jednotkách scu, přičemž jemně pálivé mají 0 scu (běžná konzumní zelená paprika) a ty opravdu ďábelsky pálivé dosahují až 500 000 scu!
Existuje mnoho odrůd chilli papriček – například paprika čínská (pověstná výjimečnou pálivostí), p. chlupatá (má chloupkaté listy, říká se jí rocoto), p. křídlatá (nebo také peruánská – pochází ze starověkého Peru), p. křovitá (kuželovité plody rostou vzpřímeně), p. setá (říká se jí také p. roční)…

Čili papričky si lze dopěstovat ze semen na parapetu nebo ve skleníku už prakticky od února.
Vyséváme je na široko do výsevních bedýnek nebo malých květináčků při teplotě 22 až 24 °C. Asi dva týdny po výsevu, kdy se zcela vyvinou lístky klíčků, je pak přesadíme definitivně do květináčů.
Sazenice jsou připravené na výsadbu do volné přírody, když jsou vidět první poupata, případně když rozkvétají. Zkuste vysadit sazenice papriky hlouběji, než rostly v květináči. Budou lépe stát, jen tak se nevyvrátí a z dolní části stonků, která je přikrytá zeminou, vyrostou další kořeny.
Pěstování ze semen není jednoduché, a tak je – hlavně pro začátečníky – lepší pořídit si sazenice a soustředit se jen na několik rostlin.

Související články